Икономисти, финансисти, юристи, инженери, учени, спортисти и разбира се -

...
Икономисти, финансисти, юристи, инженери, учени, спортисти и разбира се -
Коментари Харесай

Потенциалът на един народ или коя е новата вълна в парламента?


Икономисти, финансисти, адвокати, инженери, учени, спортисти и несъмнено - сценаристи. Така наподобява парламентарната група на " ИТН ". Тя се подреди на второ място по брой депутати в новото Народно заседание, само че влезе в него по метод, който я прави знак на смяната с основно значение за образуване на бъдещото държавно управление.

Личностите, с които ще работи водачът и също народен представител Слави Трифонов, са новобранци в законодателната активност, като се изключи основния секретар на партията Виктория Василева, която към този момент е била народен представител в 38-ото Народно събрание, а в този момент ще бъде заместник-председател на Народното събрание, както и на парламентарната група.

Специално внимание поради своите специалности и опит заслужават двама от новите депутати - дипломатът Димитър Гърдев, който е част от екипа специалисти по външна политика в партията, и полк. Александър Александров, чиято кариера включва 35 години работа в армията, Генералния щаб и министерството на защитата.

Годините имат значение, образованието - още по-голямо

Възрастовият профил на народните представители от " ИТН " се простира сред родените през 40-те години и тези от края на 80-те. Преобладават хората сред 35 и 50 години, като най-младите депутати са родени през 1989 година Това са Александър Тодоров, определен от листата в Плевен, Петър Димитров, претендент от Силистра, и Никола Кръстев, определен от 26-и МИР София-област. Последният е минимален от тримата, защото рожденият му ден е през октомври, и това го прави най-младия представител на партията в Народното събрание.

 Снимки: Българска телеграфна агенция

Сред доайените, с изключение на набралата известност и благосклонности Мика Зайкова, се подреждат енергийният специалист и ръководител на Българския енергиен и минен конгрес Иван Хиновски и ВиК инженерът доцент Галя Бърдарска, която е с повече от 45 години теоретичен и проектантски стаж в региона на пречистването на водите. Тук е мястото да напомним, че въпреки и Мика Зайкова да е позната на хората със синдикалната си активност като стопански и финансов специалист в КТ " Подкрепа ", по обучение тя е минен инженер. Завършила е също нечуваната от новите генерации компетентност " Народностопанско обмисляне " във Висшия стопански институт " Карл Маркс ", предходник на днешния УНСС.

Контрол върху качеството на строителството и материалите, които се употребяват

Това е един от пунктовете в програмата за районно развиване на " ИТН ", изведен измежду първите 5 неща, които ще бъдат направени в бъдещо ръководство на партията. Насочваме вниманието към тази сфера, тъй като на първа линия в Народното събрание ще работят и тримата специалисти, показани в партийната платформа като нейни лица.

Икономист по обучение, притежател на счетоводна адвокатска фирма, на сдружение с фотоволтаични електроцентрали, както и съучастник във компания, занимаваща се с търговия и ресторантьорство. Това съдържа CV-то на Живка Железова, определена за народен представител от Стара Загора. В изявление пред локално издание, няколко дни след изборите, тя дава поръчка за участие в бъдещите комисии по стопанска система и по финанси.

Другият депутат с забавно минало е юристът Илко Стоянов, определен като лидер на листата в Благоевград. Бил е общински консултант два пъти в локалния общински съвет, който напуснал по лично предпочитание, откакто не било позволено провеждането на референдум по значими съгласно него въпроси за жителите на регионалния град. Има опит в кандидатстването и осъществяването на европейски планове, бил е също заместник-кмет на Петрич. Като приоритет в предизборната си акция слага битката с противозаконната сеч на горите и политиките за запазване на природата.

Третият член на екипа е инженер Георги Георгиев. Роден във Враца, само че определен от многомандатния регион на София-област, с изключение на с управнически опит в частния бизнес, може да се показа и с работа в държавната администрация. Бил е част от екипа към министерството на финансите, въвел финансовото бюджетиране, учредено на планов метод.

Думата имат юристите

След предизвестеното гласоподаване " всички против ГЕРБ " и отхвърлената кандидатура на Цвета Караянчева за ръководител на 45-ия парламент, на председателското място застана юристът и дълготраен чиновник на администрацията в Народното събрание Ива Митева. Макар и като " вкъщи си ", тя очевидно се притесняваше по време на встъпителните си думи от парламентарната естрада след избирането й за ръководител. Впечатление направи, че Ива Митева не четеше квалифицираното от нея слово, както и извинението, с което се обърна към сътрудниците си и към гледащите и слушащите я хора, по тази причина, че речта й не е гладка, поради терзанието.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

А другояче родената в Разград депутатка стартира кариерата си като чиновник в министерството на правораздаването. През последните 20 години работи в администрацията на Народното събрание и като специалист взе участие в изработването на промени в изборното законодателство от 2007 година насам. Омъжена е, има щерка. И до момента в който в постройката на някогашния Партиен дом е позната с практично проведения си кабинет, отвън нея Ива Митева обича да върви на спектакъл и да чете пиеси, написа в. " Труд ".

В първото си изказване пред медиите след избирането й за ръководител, Митева показа, че в никакъв случай не е членувала в партия и все още не е член на " ИТН ". Подчерта, че е специалист и има цялостна независимост на деяние с това, което знае и умее.

Сред юристите в партията на Слави Трифонов се вижда и човек, работил в Постоянното посланичество на България към Европейския съюз в Брюксел. Името на Пламен Абровски се свързва най-много със земеделското законодателство и правото в тази сфера. За петте години работа в Брюксел, той натрупа експертиза във връзка с европейското законодателство в бранша. Като народен представител, Абровски беше определен за член на комисията, която ще ревизира изхарченото от държавните управления през последните 10 години.

Здравен министър или началник на парламентарната комисия?

В разгара на пандемията предходната година като критик на антиковид ограниченията у нас се появи фигурата на имунолога проф. Андрей Чорбанов. А при започване на тази той стана лидер на листата на " ИТН " във Велико Търново. Кариерата на проф. Чорбанов е отдадена напълно на науката, а стажа си натрупва в Българската академия на науките, като от 5 години насам е началник на Департамента по имунология към Института по микробиология. Чорбанов е началник и на екипа, който създава българска ваксина против COVID-19.

 Снимка: БНР

Философията на проф. Андрей Чорбанов за ограничението на разпространяването на вируса не залага на локдаун, който по думите му единствено лимитира натиска върху здравната система, само че не и контактите сред хората. Според него носенето на маски не стопира процеса на заразяване, и даже дистанцията и честата стерилизация не пазят на 100 % човек от вируса. В своите медийни изяви имунологът наблягаше върху отрицателния резултат на суматохата върху имунитета на хората и съветваше да не се прекалява с имуностимулаторите, тъй като може да доведат до негативна реакция от страна на организма.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР