Хубавите зъби са един от показателите на здравето на кучето,

...
Хубавите зъби са един от показателите на здравето на кучето,
Коментари Харесай

Как и кога кучетата сменят зъбите

Хубавите зъби са един от индикаторите на здравето на кучето, като в случай че не се поставят съответните хигиенични грижи, тогава е допустимо питомеца да има разнообразни стоматологични проблеми. Всички четириноги другари имат млечни и непрекъснати зъби, които се сменят едновременно, без значение от породата куче, като разликата в периода може да е минимална. Съществува и избрана причинност, а точно при огромните породи кучета този интервал протича много по-бързо спрямо дребните.

Как и по кое време кучетата сменят зъбите?

 Грижа за кучешките зъби за по-лесна промяна

Малките кученца, които преди малко са се появили на бял свят, нямат зъби и се хранят единствено с кърмата на майката. След 20-30 дни стартират растежа си първите млечни зъби. Изключение може да се следи единствено при декоративните породи кучета, при които те нормално стартират да порастват след месец и половина.

Ако храните кучето здравословно, тогава то обикновено има 28 млечни зъба: 4 кучешки, 12 резци и 12 кътника (премолари). Първо се режат кучешките, след това резци, а по-късно и премолари. Когато стартира промяната на зъбите на кучето, на първо време са резците, а по-късно, към 5 месеца по-късно, кътниците. По това време към този момент не би трябвало да се следи нито един млечен зъб.

Като предписание промяната на зъбите при кучетата протича съвсем постоянно елементарно. В редки случаи могат да се следят някакви проблеми в процеса на растежа и промяната. Обикновено аргументите за проблемите със промяната на зъбите на кучето могат да са свързани и с редица други самостоятелно особености на организма, по тази причина, в случай че забележите нещо неправилно в растежа, би трябвало неотложно да се обърнете към ветеринарна клиника за обзор.

За да се минимизира опцията от стоматологични проблеми и с цел да има питомеца ви здрави зъби, би трябвало да се грижите за вярното и здравословно хранене на кучето. Менюто му би трябвало да е богато на калций, флуор, фосфор и други минерали, които се намират в огромни количества в изварата, киселото мляко, сиренето, зеленчуците.

Можете да добавите към храната на дребните кученца рибено масло, масло от морски зърнастец и бирена квас. Също по този начин е значимо да обогатите рациона им с витаминен комплекс. Всичко това ще способства за безпроблемната промяна и растежа на здравите непрекъснати зъби на кучето, а също по този начин и на вярното образуване на костната система.

Полезни препоръки при промяна на кучешките зъби

 Съвети при промяна на зъбите на кучето

Когато стартира промяната на зъбите при кучето, е значимо да следите деликатно за този развой. Така да вземем за пример от време на време млечните зъби може да попречват появяването на непрекъснатите. В този случай би трябвало да се обърнете към ветеринар, който да отстрани млечния. Ако той доста се клати, може да го извършите и сами, като спазвате несъмнено всички правила за яловост. Но, в случай че ви е боязън, оставете това на експерта.

При промяната на зъбите кученцата не се усещат зле и не изпитват никакъв дискомфорт. Разбира се, че постоянно може да има изключение от правилото и този развой да се съпровожда с лека болежка, температура, липса на вкус, разстройство на стомаха. В тези случаи е належащо да се усили приема на храните, които са богати на белтъци и да се отстранен всички фактори, които могат да оказват стресиращ резултат на кучето - изстудяване или претопляне, промяна на стопанина, дълготрайно пътешестване. Препоръчително е да разхождате кучето по-често, само че не и да го преуморявате.

Периодът на промяната на кучешки зъби протича елементарно, само че въпреки всичко може да има лек дискомфорт, който да кара кучето да гризе всичко. Именно по тази причина е добре да купите на любимеца си специфични кучешки играчки, които ще им оказват помощ в този интервал. Важно е да запомните, че имунизациите би трябвало да се вършат до промяната или по-късно, само че не и в процеса на растежа на зъбите.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР