С напредването на възрастта на вашия доберман, неговите нужди и

...
С напредването на възрастта на вашия доберман, неговите нужди и
Коментари Харесай

Как да се грижим за възрастен доберман?

С напредването на възрастта на вашия доберман, неговите потребности и условия за грижи ще се трансформират. Ето някои препоръки за грижа за по-възрастен доберман, в това число различаване на обвързваните с възрастта здравословни проблеми и обезпечаване на подобаващи грижи:

Редовни ветеринарни прегледи

Планирайте по-чести ветеринарни визити за вашия възрастен доберман, в идеалния случай на всеки 6 месеца, с цел да наблюдавате цялостното му здраве и да откриете в точния момент евентуални здравословни проблеми, свързани с възрастта.

Коригирайте диетата на остарелия доберман

С придвижване на възрастта на вашия доберман метаболизмът му може да се забави и питателните потребности ще се трансформират. Помислете за прекосяване към храна за възрастни кучета, която е с по-ниско наличие на калории и съдържа подобаващи равнища на протеини, мазнини и други хранителни субстанции за по-възрастно куче. Консултирайте се с вашия ветеринарен доктор за съответни диетични рекомендации за добермана.

Поддържайте здравословно тегло

Затлъстяването може да изостри здравословни проблеми при добермана, свързани с възрастта, като артрит и сърдечни болести. Наблюдавайте деликатно тежестта на вашето куче и коригирайте приема на храна или рутинните му извършения, в случай че е належащо, с цел да поддържате здравословно тегло.

Променете рутинните извършения

По-възрастните добермани може да нямат същите енергийни равнища, както когато са били по-млади. Коригирайте рутинните им извършения, с цел да се приспособите към изменящите се качества, като включите действия с ниско влияние, като спокойни разходки или плуване.

 Доберман

Подкрепа на ставите на добермана

Застаряващите добермани могат да развият проблеми със ставите като артрит или дисплазия на тазобедрената става. Осигурете на кучето си комфортно, поддържащо легло и помислете за прибавяне на ставни добавки, като глюкозамин и хондроитин, към диетата му. Консултирайте се с вашия ветеринарен доктор за рекомендации по отношение на ръководството на проблеми със ставите.

Стоматологични грижи за добермана

Проблемите със зъбите стават по-чести с възрастта на кучетата. Продължете да миете зъбите на вашия доберман постоянно и насрочете професионално разчистване на зъбите, когато е предложено от вашия ветеринарен доктор.

Внимавайте за здравословни проблеми, свързани с възрастта

Бъдете бдителни за признаци на здравословни проблеми, свързани с възрастта, като понижен вкус, загуба на тегло, промени в държанието или проблеми с подвижността. Консултирайте се с вашия ветеринарен доктор, в случай че забележите тревожни признаци.

Умствена стимулация на добермана

Старите добермани могат да изпитат когнитивен спад. Осигурете умствена стимулация посредством играчки-пъзели, интерактивни игри и сесии за образование, с цел да поддържате мозъка им изострен.

Адаптирайте дома си за възрастния доберман

Направете всички нужни промени в дома си, с цел да улесните остарелия доберман, като да вземем за пример прибавяне на нехлъзгащи се постелки или килими, обезпечаване на рампи или стълби за по-лесен достъп до мебелите и гарантиране, че жилищната му зона е комфортна и топла.

 Грижи за остарял доберман

Подстригване и грижа за кожата на добермана

Продължете постоянното подкастряне, като обръщате особено внимание на всевъзможни промени в кожата или козината на вашето куче, като сухота или изтъняване. По-възрастните кучета може да изискват по-често подкастряне, с цел да се предотврати сплъстяването и да се поддържа здрава кожа.

Търпение и схващане

Стареещите кучета може да изпитат промени в темперамента си, да станат по-чувствителни или тревожни. Бъдете търпеливи и проявявайте схващане към вашия по-възрастен доберман, осигурявайки убеденост и адаптирайки взаимоотношението си, с цел да се съобразите с изменящите се потребности.

Осигурявайки подобаващи грижи и внимание на вашия остаряващ доберман, можете да извършите златните му години комфортни, здрави и щастливи. Редовната връзка с вашия ветеринарен доктор е от значително значение за справяне с всички свързани с възрастта здравословни проблеми и обезпечаване на допустимо най-хубавата грижа за вашия обичан сателит.

Вижте също какъв брой живеят доберманите.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР