Възпаление на дебелото черво на кучетата или колит, както е

...
Възпаление на дебелото черво на кучетата или колит, както е
Коментари Харесай

Възпаление на дебелото черво на кучето

Възпаление на дебелото черво на кучетата или колит, както е известно в медицината, е положение, което може да аргументи диария на вашия четириног другар. Тя може да бъде много мъчителна, само че, за благополучие, с вярното лекуване колитът може да изчезне релативно бързо.

Има доста кучешки болести, които могат да причинят диария на вашите пухкави другари, едно от които е възпалението на дебелото черво. Това е доста неприятно за тях и може да аргументи болежка при вървене до тоалетна, тъй че е значимо да се потърси ветеринарна помощ допустимо най-скоро за диагностициране и бързо лекуване.

Ако подозирате, че вашето куче има колит, продължете да четете, с цел да разберете за признаците на колит при кучета и наличните сегашни благоприятни условия за лекуване.

Какво е колит при кучета?

Колитът при кучета е положение, което се отнася до инфектиране на дебелото черво. Обикновено се демонстрира като кучешка диария или редки изпражнения, които нормално съдържат прясна кръв и слуз. Освен това, тези изпражнения може да са сложни за прекосяване и могат да причинят болежка при ходенето до тоалетна.

Причини за възпалено дебело черво при кучето?

Има доста вероятни аргументи за инфектиране на дебелото черво при кучета, от ястие на нещо извънредно до нещо по-дългосрочно, като синдром на раздразнените вътрешности. Най-честите аргументи са:

- Стрес: това може да окаже напън върху имунната им система.

- Консумация на нещо извънредно или непознато тяло.

- Чревна зараза.

- Чревни паразити при кучето.

- Хранителни алергии.

- Имунни болести.

- Синдром на раздразнени вътрешности.

- Нараняване или увреждане на дебелото черво на кучето.

- Кучешки панкреатит.

Стресов колит при кучетата

 Куче с възпалено дебело черво

Като една от водещите аргументи за колит при кучета, стресовият колит може да бъде провокиран от всевъзможен тип смяна в рутината на кучето. Това може да е всичко – от посещаване при ветеринар или неприятно време, до гости вкъщи или пренасяне. Стресът може да аргументи инфектиране в червата, което, изключително при кучета с сензитивен корем. Въпреки че може да бъде неловко положение, стресовият колит при кучета е управляем и с вярното лекуване и внимание към диетата, вашето куче би трябвало да стартира да се усеща по-добре за нула време.

Симптоми на възпалено дебело черво при кучето

Симптомите могат да варират при другите кучета, само че най-типичните признаци са:

- Течни, по-чести изпражнения.

- Фекалии, съдържащи прясна кръв и/или слуз.

- Болка при вървене до тоалетната.

- Запек.

- Липса на интерес към храната или необикновени хранителни привички.

- Отслабване.

- Повишено формиране на газове.

- Летаргия.

Тези признаци за възпалено дебело черво при кучето могат да се появят ненадейно (остри) или да продължат няколко седмици или да се повтарят (хронични).

Как се диагностицира колит при кучета?

Ако подозирате, че вашето куче има колит, неотложно го заведете на ветеринар за обзор. Вашият ветеринарен доктор ще ревизира историята на вашето куче, с цел да изключи всевъзможни други положения и евентуално ще изиска проба от изпражнения, с цел да може да търси съществуването на червеи или други паразити.

В някои случаи могат да се създадат рентгенови фотоси и/или ултразвук, с цел да се търсят вероятни непознати тела или трудности в храносмилателния тракт. Може да са нужни кръвна картина, колоноскопия или биопсия на дебелото черво, с цел да се опита да се откри повода за колита.

Лечение на възпалено дебело черво при кучето

 Колит при кучето

Има няколко вероятни разновидността за лекуване на възпалено дебело черво при кучето, според от повода. Вашият ветеринарен доктор ще дефинира каква е повода и по-късно ще предпише или елементарна диета, лекуване против глисти или противовъзпалителни пробиотици. Ще би трябвало да наблюдавате вашето кученце и да се свържете с ветеринар, в случай че няма усъвършенстване.

Как да предотвратите инфектиране на дебелото черво при кучета?

След като бъде потърсена ветеринарна помощ, колитът при кучета нормално отшумява много бързо. Въпреки това, в случай че вашето куче е предразположено към проблеми като колит, има няколко неща, които можете да извършите, с цел да го предотвратите в бъдеще. От една страна, в случай че коренът на казуса се крие в това, че кучето употребява неща, които не са потребни за него, до момента в който е на разходка, го обучете на командата „ остави го “ или го дръжте на каишката, с цел да спре.

Ако казусът е обвързван с тяхната храна, помислете за мудна и непрекъсната смяна на диетата – вашият ветеринарен доктор ще може да ви посъветва за най-хубавия вид, който да дава отговор на вашето куче и неговите неповторими хранителни потребности. И най-после, не забравяйте постоянно да обезпаразитявате вашия домакински любим, с цел да предотвратите проблеми, свързани с паразити.

Породи кучета, склонни към колит

Въпреки че всяко куче може да развие колит, има някои породи, които са по-податливи на това положение от други. Това се случва, тъй като някои породи може да имат генетична предразположеност към храносмилателни проблеми или просто могат да бъдат по-чувствителни към факторите на околната среда, които провокират колит. Ето някои породи кучета, които може да са по-склонни към това положение:

- Немска овчарка

- Бордър коли

- Златни ретрийвъри

- Боксери

- Кокер шпаньоли

- Лабрадор ретрийвъри

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР