Хранителната криза и покачването на цените на продуктите бяха провокирани

...
Хранителната криза и покачването на цените на продуктите бяха провокирани
Коментари Харесай

Хранителната криза започна още преди началото на войната

Хранителната рецесия и покачването на цените на продуктите бяха предизвикани от световната инфлация и възходящата енергийна рецесия още преди началото на специфичната военна интервенция на Руската федерация в Украйна. „ Ситуацията с продоволствената рецесия породи преди нашата специфична военна интервенция – до началото на февруари тази година, когато международните цени, главно тези на акциите в Чикаго и Ню Йорк, където се търгуват контракти за съществени хранителни артикули, се покачиха. Именно посредством западните тържища се трансферира инфлацията върху храните. Инфлацията се породи с помощта на обстоятелството, че от 2 години международните централни банки на развитите страни печатат долари, евро, йени и така нататък “, споделя Александър Лосев, финансист и член на Президиума на Съвета по външни работи и защита.

Световните цени на съвсем всички категории хранителни артикули непрестанно порастват заради възходящите разноски за сила и заради неподходящи естествени фактори, достигайки многогодишни връхни точки тъкмо в точния момент за началото на февруари 2022 година, т.е. 3 седмици преди началото на съветската специфична военна интервенция в Украйна. Енергийната рецесия, проведена от западните страни, също оказа съществено въздействие върху продоволствената рецесия, добави специалистът.

„ Селското стопанство е доста енергоемък бранш на международната стопанска система. Общото количество сила, належащо за производството, превозването и съхранението на селскостопански артикули включва освен гориво, газ и електричество, само че и силата, изразходвана за производството на торове и пестициди, както и върху селскостопанска техника и създаване на складови уреди. По-нататък по веригата – произвеждане на брашно, олио, отглеждане на животни, хранително-вкусова индустрия, делът на разноските е до 30% от силата. Ако Запада уреди енергийна рецесия вкъщи, тогава това се трансформира в световна продоволствена рецесия “, споделя Лосев.

Русия и Украйна взаимно доставят на международния пазар до 30% пшеница и ечемик, до 20% царевица и съвсем 75% слънчогледово масло. Всеобща икономическа война против Русия и експортна обсада, в това число блокиране на валутни заплащания и отвод на европейските пристанища да одобряват кораби от Русия, както и минирането на Черно море от украинските въоръжени сили наоколо до техните пристанища, заплашват тези доставки. При сегашната обстановка Русия и тези страни, които са ѝ най-близки съдружници, не са застрашени от апетит.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР