Хората имат уникалната способност да създават невероятни неща, които с

...
Хората имат уникалната способност да създават невероятни неща, които с
Коментари Харесай

Мистериозно изчезналите артефакти на човечеството

Хората имат неповторимата дарба да основават невероятни неща, които с времето се трансформират в скъпи съкровища за човечеството, само че също по този начин и да ги губят

Някои от най-безценните артефакти в света са били изгубени по време на войни, заровени в земята и забравени, или просто затрити без причина.

Съкровището от Мездра - извънредно скъпо

ВИЖТЕ СЪКРОВИЩЕТО В СНИМКИ

Откриха неповторими находки на дъното на Черно море

Много от тях са в неопределеност толкоз дълго, че са се трансформирали от богатство в легенда и мълва.

Някои изгубени скъпи предмети са били намирани от инцидентни хора и след това препродавани на черния пазар на частни колекционери. Други евентуално са били унищожени вечно.

Един от най-емблематичните образци за такава загуба е колието на Патиала. Махараджата Бхупиндар Сингх от индийския щат Патиала бил извънредно богат. През 1925г. той посетил Париж. Махараджата дошъл във Франция с огромна свита и сандъци със скъпоценности. Като познавач на ювелирното изкуство, той посетил известният бутик за бижута на “Картие”.

Много му харесало колие, направено от платина, 2930 брилянта и незабравим жълт елмаз. Диамантът бил колкото топка за голф - седмият по величина в света.

Махараджата не устоял и закупил изключителното колие. За финален път колието било носено от сина му през 1948г., след което бижуто изчезнало. През този интервал в Индия настъпили тежки времена и се наложило махараджата с отвращение да разпродаде скъпоценностите си. Скъпоценните камъни от фамозното колие на Патиала били видени половин век по-късно на ликвидация в лондонски аукцион. Майсторите от “Картие” ги купили.

Вижте повече за останалите артефакти във видеото от канала “Top of the tops” на VBOX7.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР