Хора за първа година не боледуваха - бяха изолирани и

...
Хора за първа година не боледуваха - бяха изолирани и
Коментари Харесай

Сега е моментът да се ваксинираме срещу грип

Хора за първа година не боледуваха - бяха изолирани и съблюдаваха хигиеничните правила, споделя пулмологът лекар София Ангелова в изявление за вестник " СТАНДАРТ "
- Доктор Ангелова, приказва се за втора идваща вълна на ковид. Какво е Вашето мнение, да я чакаме ли, или към момента сме в първата?
- Не се наемам с прогнози. Аз съм доктор пулмолог, който се е сблъсквал с много минали епидемии, само че прогнозите ги вършат епидемиолозите и математиците.
Това, което аз мога да кажа и да насочва като обръщение към пациентите ни, е по какъв начин да се приготвят за сезона на респираторните инфекции. Особеното през тази есен е, че наред с всички респираторни вируси измежду нас се намира и SARS-CoV-2-мутант на отдавна  познатите ни коронавируси. Преди всичко, би трябвало да знаем, че тъкмо в този момент е времето, когато би трябвало да подготвим организма си за интервала на респираторните инфекции. Трябва да се възползваме от благосъстоянието на плодове и зеленчуци, което изобилства по пазарите, с цел да доставим по натурален метод главните антиоксиданти-витамините А, Е, С. Втората ми рекомендация е имунизирането. Сега е времето за ваксини, до момента в който не са се задействали вирусите. В практиката си имам пациенти, които се разболяха от пневмония след ваксина, тъй като не са били изцяло здрави при слагането й. Сега е времето не да се пият хапчета, а да се употребяват натуралните антиоксиданти като подготовка за сезона. Препоръчвам да се приема профилактична доза  вит.Дз, когато към този момент не можем да разчитаме на слънчевите лъчи, които са значим стимулатор на синтеза му. Добри стимулатори на естествения имунитет са и черния бъз, джинджифил, куркума.
- А какво ще вършим, когато вирусите дойдат?
- Това са идващите препоръки, които можем да дадем. SARS-CoV-2 нападна възрастните хора, тези с хронични заболявания- хронични белодробни болести, хронични сърдечно-съдови болести, диабет, със затлъстяване. Затова доста значимо е да одобряват постоянно назначените от техните експерти поддържащи лекарства. Последните научни известия, които получихме от Китай, Съединени американски щати и Канада, демонстрират, че най-нисък % болни от Ковид-19 са били астматиците - 2,3 на 100, и хората с  хронична обструктивна белодробна болест - 4.9 на 100. Анализите демонстрират, че извънредно значима е ролята на техните инхалаторни лекарства, които понижават експозицията на рецепторите АСЕ2, за които се закача ковид, с цел да попадне в клетката. Тук бих желала да отворя една скоба - появиха се известия, че хроничното пушене защищава от Ковид-19. За това няма научни доказателства. Това, което е известно от мета анализите, че пушачите са рискова група за по-тежко заболяване, попадане в интензивни отделения, както и по-висока смъртност. Ние като лекари сме длъжни да дадем и тази информация. В отчета си от юни 2020г., СЗО означи, че пушачите са рискова група за боледуване от Ковид-19.
И най-важното, което желая да насочва като обръщение - съблюдаване на противоепидемичните ограничения - отдалеченост, миене на ръцете, дезинфекциране на повърхности и носене на маски. Ако това се съблюдава, аз съм уверена, че ще понижим заболеваемостта от остри респираторни инфекции, в това число и грип, и Ковид-19. Маските играят значима роля - те защищават от високо вирусно число, с което може да бъде инфектиран всеки един, в това число екипите в лекарските кабинети.
- Бихте ли пояснили какво е " високо вирусно число "?
- Когато в дихателната система попаднат огромен брой вируси, тогава вероятността човек да заболее е доста по-висока. Когато инфектиран човек кашля и пръските, в които се съдържат вируси попаднат върху повърхности, а по-късно посредством допиране с ръцете на повърхностите с следващо пипане на носа, очите или устата, човек може да се болести, само че с по-ниско вирусно число, рискът да заболее е по-малък, само че когато болен със признаци кашля и е без маска, хората, които са на разстояние по-малко от един метър от него, имат по-висок риск да се разболеят.
Ако някой от тези хора, има хронични болести, рискът да развие тежко заболяване е доста по-голям. Затова е значима дистанцията. Вирусите нямат за цел да ни убиват. Те имат за цел да се трансферират от човек на човек, с цел да живеят. Затова те поразяват човешката клетка, употребявайки нейната сила да се развъждат, само че организмът не остава безразличен, имунната система реагира съответно с обособяване на разнообразни субстанции, настава инфекциозен развой, нервират се рецепторите и се провокира кашлица, посредством която се отделят пръски, натоварени с вируси. Ако ние не сме виновни, в случай че болният човек не носи маска, заразява доста хора към себе си, изключително в затворено помещение! Затова маските имат извънредно огромно значение. Затова насочвам и обръщение към пациентите - когато влизат в нашите кабинети, също да бъдат с маски. Например, през вчерашния ден при мен в кабинета пристигна пациент, който влезе без маска и сподели: " Аз съм от невярващите ". Но в тази ситуация не би трябвало да се разделяме на вярващи и невярващи. Всички би трябвало да сме виновни, с цел да пазим рисковите групи. Този човек може да преживее вируса доста по-леко, само че в случай че той болести пациент с диабет или с хронична сърдечна непълнота, вирусът може да бъде съдбовен за инфектирания. Ако всички сме виновни, аз съм уверена, че и респираторните есенно-зимни инфекции, и Ковид-19 няма да доведат до висока заболеваемост.
- По време на изключителното състояние имаше известие, че доста хора поради боязън от Ковид-19 отхвърлят визити на доктор. Имаше ли такива Ваши пациенти?
- Да, казусът в действителност беше за тези пациенти, които са имали признаци и са се страхували да търсят лекарска помощ. По време на изключителното състояние хората бяха физически изолирани, само че със мощни обществени контакти. Появиха се някои манипулативни известия, които нямаха научни доказателства. Едно от тях беше обвързвано с използването на кортикостероидите - да не се употребяват. Това бе другият мит в обществените мрежи. Да, за кортикостероидите би трябвало лекарят да реши. В начална форма по-добре да не се предписват, само че когато болестта се развие, те имат своето място и значение. Но казусът беше различен - че при нашите хронично заболели пациенти, които лекуваме най-много с инхалаторни кортикостероиди, хората изпаднаха в смут и суматоха. Започнаха да ни заливат с въпроси " Дали да вземам медикаментите, тъй като дъщерята сподели, че написа в обществените мрежи, че това не би трябвало да го вземам ". На първата страница на нашите управления за лекуване на астма-GINA и на хроничната обструктивна белодробна болест-GOLD, беше маркирано, че няма научни доказателства за тези изказвания и да не се стопират инхалаторните лекарства, тъй като пациентите рискуват да влошат болестта си. И тогава заплахата да се заразят от Ковид-19 е доста по-голяма. Когато възстановихме диспансерните прегледи след изключителното състояние се впечатлих, че пациентите споделят, че за първа година не са боледували от грип! Защо ли? Защото бяха изолирани, съблюдаваха хигиеничните правила, одобряваха постоянно медикаментите си и носеха маски. Затова смятам, че спазването на противоепидемичните ограничения от всички е метод да се оправим със сезоните вирусни инфекции, грипа и Ковид-19.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР