Хималаите са една от най-величествените дестинации, които човек трябва да

...
Хималаите са една от най-величествените дестинации, които човек трябва да
Коментари Харесай

Хималайският такин – комбинация от крава, коза, антилопа и дори панда

Хималаите са една от най-величествените дестинации, които човек би трябвало да посети, а да не приказваме, че природата там ще ни покаже животни, които мъчно бихме могли да забележим някъде другаде. Едно тъкмо такова в планинските гори е и такинът. Ако се чудите какво тъкмо е това, представете си рисунка на малко дете, като тематиката е била да се нарисува нещо като крава или коза. Такинът е композиция от двете. Според биолозите, това е дългокосместа териториална коза-антилопа, само че в някои моменти може да се обърка като композиция сред коза и крава. Всякакви тълкования се одобряват, а най-важното е, че голямото натъртено тяло с четири къси крайници и извити рога, може да наподобява много застрашаващо за безусловно всеки човек.

Възрастните животни нормално са с тегло до 180 кг. Запазвайки своята обичана територия в някои елементи на Индия и Бутан, тези бозайници попадат в едно особено семейство, в което ще открием кози, крави, овце и антилопи, затова разбирате и за какво е толкоз мъчно да заявим какво тъкмо е това животно, а с цел да добием и още по-добра визия, някои следи водят даже до пандите и шерването на някои техни белези. С други думи, никой не може да показа сигурно какво в действителност се случва с природата, изключително в Азия. И откакто имаме толкоз впечатляваща композиция, дано обърнем внимание и на още една детайлност, характерът на животното е съвсем еднакъв с дивата овца.

Трудно е да се дефинира тъкмо цветът, откакто такинът е артистично животно, само че не може да се обърка с дългата си пухкава четина, както и композиция от шарки сред червено-кафяво, кремаво и златно. В исторически проект, индийците вярвали, че това е златната крава с най-бляскава визия. Историята за златната коза също съумява да влезе в книгите и някои източници имат вяра, че най-вероятно тъкмо тя е била ентусиазъм за някои забавни същества в гръцката митология. Според легендата там, историята на Крисомалос е точно въодушевена от такина, като се счита, че дой е дете на Посейдон и русалка. В един миг, това създание е било пожертвано, а Язон трябвало да отиде и да го вземе, с цел да получи трона на кралството. Как легендата е стигнала до Азия и Хималаите, както и историята за златното руно, това не можем да знаем, само че пък е прелестно да забележим, че такинът има доста съществено и международно добро име.

 Takin_1427

Освен легендите, това животно може да се похвали с изключителна устойчивост, като се оправя повече от съвършено в суровия климат на природата. Според учените, с помощта на големия си нос, това животно може да поддържа своята топлота. Големите синуси затоплят въздуха и дробовете на животното, а вследствие на това, вътрешната топлота е реализирана и в никакъв случай няма температурен дискомфорт. Една друга забавна акомодация е подкожната лой, която пуска тайни по цялото тяло. По този метод се основава една извънредно добра температурна бариера, а най-важното е, че даже е водоустойчива, затова този субект в никакъв случай няма да се тормози от резултатите, дори в противен случай. След като казахме, че това е териториално животно, познайте с какво маркира територията? Достатъчно е да се отърка в няколко дървета и останалите ще знаят, че това е непозната територия. Въпросната лой, съгласно един биолог, има доста пикантен усет.

Малцина са имали удоволствието да го опитат. Макар и композиция от редица съперници в природата, такинът не е тъкмо нападателен, въпреки и визията му да го разрешава. Това животно е крал на замаскирането и в случай че желае да изчезне, доста бързо и елементарно ще се оправи. Използва нискочестотни звуци, които припомнят за кашляне, с цел да предизвести и останалите от стадото и за малко време всеки изчезва, като че ли в никакъв случай не е бил тал. Останалата част от речника съдържа някакви форми на ръмжащи звуци и гърлени тонове, които разказват доста тъкмо целия хабитат. Избира най-безопасните часове за хранене, вероятно по залез и с пукването на зората, когато всички хищници към този момент са решили да се отдръпват.

 Takin_Bhutan_1

Предпочита най-често зелени растения и листа и най-важното е, че към 65 растителни типа са в неговото меню, затова няма да има никакви проблеми. Обикновено търсят минерални извори, с цел да добавят растителния си режим. Именно поради тях се обвързват и с по-сериозни придвижвания на стадото. Минералите и солите им разрешават да унищожат редица насъбрани отрови в тялото, което ни демонстрира, че това животно може да се оправи с безусловно всичко. Такините постоянно са самотни животни, до момента в който не пристигна време за чифтосване, тогава доближават до 300 индивида на стадо, като второто такова събиране е при търсенето на идващите минерали. Що се отнася до нормалния хабитат, в някои случаи могат да доближат оптимален брой от 20 животни, само че в никакъв случай повече, а доста постоянно самите такини биха желали да са сами и се отдават на хималйски покой.

Макар и да наподобяват спокойни и величествени, тези представители постоянно ревизират здравината на главите си и ще побързат да тестват своята мощ. Обикновено одобряват този обред за нормална процедура, само че би трябвало да ги видите в нападателната им форма. Някои локални поданици признават, че конфликтът сред два такина припомня на секира, която се забива в дърво – звукът отеква доста надалече. Единственият проблем на хималйският феномен е точно индивидът. Неговата територия постоянно се унищожава, а ловците ги избиват и продават месото им за екзотика, а рогата им стават много добър сувенир, следвани от златната кожа. През 2013 година Китай основава резерват за тези животни, откакто се надява, че ще успее да ги запази по-дълго от изтребване. Самият резерват се охранява, затова към момента не е редно някой да се тормози за това чудато творение, което апропо отхвърля да се социализира с индивида.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР