Херат, Кандахар, а Кабул - кога? Талибаните в Афганистан бележат

...
Херат, Кандахар, а Кабул - кога? Талибаните в Афганистан бележат
Коментари Харесай

Дали знамето на талибаните няма да се развее над Кабул тъкмо на 11 септември?

Херат, Кандахар, а Кабул - по кое време? Талибаните в Афганистан бележат победа след победа и завладяват градовете един след различен. Само въпрос на време е да стигнат и до столицата. Правителството на Джо Байдън наподобява допуска, че радикалните ислямисти ще овладеят Кабул не след месеци, а единствено след няколко седмици. Само по този начин може да се изясни решението да се разположат хиляди бойци на летището в столицата Кабул, които да подсигуряват безпрепятственото тръгване на американските жители и дипломати от Афганистан, а не сигурността на афганистанското държавно управление.

Паника и прибързани решения

Решението приказва за суматоха, а събитията валят едно след друго. Афганистанската войска, в чието образование и екипировка Западът вложи доста пари и старания, очевидно не е в положение да окаже сериозна опозиция на талибаните. Изключенията са прекомерно малко. Войниците или отстъпват, или бягат. Когато разгласи формалния завършек на военния ангажимент на Съединени американски щати, по този начин интензивно пропагандиран още и от Доналд Тръмп, президентът Джо Байдън си представяше нещата по напълно друг метод. „ Афганистанците имат правото и отговорността сами да дефинират своето бъдеще “, съобщи тогава Байдън.

Талибаните обаче одобриха тези думи като покана за двойна тактика: от една страна - да симулират присъединяване в договарянията в Доха, а в реалност - да завладяват нови територии в страната. Изтеглянето на въоръжените сили на Съединени американски щати и останалите страни от НАТО разчисти терена за тези, които търсят решението на бойното поле. А афганистанците, които бяха взели участие в модернизирането на страната, в този момент се усещат изоставени на произвола на ориста. Нима бихме могли да ги виним?

Фатална неточност

Западните бойци фактически не можеше и не биваше да остават вечно в Хиндукуш. Но прибързаното евакуиране, чиито последици от ден на ден припомнят за горчивия завършек на безславната Виетнамска война, беше неправилно. Просто тъй като то даде коз в ръцете на един съперник, който въпреки и подсилен, към момента не беше спечелил боен превес. А в този момент талибаните към този момент имат действително превъзходство. И ще бъде исторически прелом, в случай че таман в деня на годишнината от атентатите на 11 септември над Кабул се развее знамето на талибаните.

Клаус-Дитер Франкенбергер, " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг "

www.faz.net
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР