Хакерите, които удариха най-големия нефтопровод в САЩ, са получили откупи

...
Хакерите, които удариха най-големия нефтопровод в САЩ, са получили откупи
Коментари Харесай

90 млн. долара печалба за хакерите, ударили нефтопровода в САЩ

Хакерите, които удариха най-големия нефтопровод в Съединени американски щати, са получили откупи за 90 млн. $ под формата на bitcoin преди да преустановят активността си през предходната седмица, сочи ново изследване, представено от CNBC.

Най-големият нефтопровод в Съединени американски щати Colonial Pipeline спря работа за близо седмица през този месец вследствие на хакерска офанзива със злотворен програмен продукт, която принуди оператора да спре активността на тръбата с дължина 5 500 благи. Това ограничи енергийните доставки към югоизточната част на страната, предизвиквайки скок в цената на бензина.

ФБР упреква за офанзивата група наричана DarkSide, киберпрестъпна организация, за която се има вяра, че оперира в Източна Европа. Colonial Pipeline заплатиха откуп в размер на 5 млн. $ с цел да мога да възстановят естественото действие на нефтопровода. DarkSIde ползват офанзиви със злотворен програмен продукт, който криптира данни на консуматори или достъпа до системи, искайки откуп под формата на криптовалути с цел да бъде изпратен ключ за разкриптиране на блокираните файлове или достъп. Хакерите са създали личен инструмент, който продават на други престъпни групи, които подхващат офанзиви.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Цената на дребно на бензина в Съединени американски щати нарастна до най-високото с...

В края на предходната седмица, основаната в Лондон компания за блокчейн разбор Elliptic уточни, че е идентифицирала bitcoin портфейла употребен от DarkSide за събиране на заплащания от жертви на схемата.

Според компанията за сигурност Intel 471, хакерите от DarkSide са прекратили активност откакто са изгубили достъп до сървърите си и портфейлите за криптовалути са били изпразнени. Хакерите са показали като причина за дейностите си „ напън от САЩ”, гласи записка добита от Intel 471. Elliptic показват посредством обява в блога си, че DarkSide и техните сътрудници са спечелили минимум 90 млн. $ под формата на откупи през последните 9 месеца, като за този интервал жертвите наброяват 47.

Средният откуп възлиза на 1.9 млн. $, показват от Elliptic. “Доколкото знаем, тези разбори включват всички заплащания направени към DarkSIde, само че може да бъдат открити още спомагателни преводи, по този начин, че цифрите тук би трябвало да се считат за долна граница”, споделя Том Робинсън, съосновател на Elliptic. Според компанията, bitcoin портфейлът на DarkSide е съдържал стойност от 5.3 млн. $ преди средствата да изчезнат през предходната седмица. Спекулира се, че тези биткойни са били иззети от държавното управление на Съединени американски щати.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Хакери удариха най-големия нефтопровод в Съединени американски щати, принуждавайки операторът на системата да блокира ефективно...

От общата сума от 90 млн. $, 15.5 млн. $ са отишли за разработчика на DarkSide, до момента в който 74.7 млн. $ към неговите сътрудници, сочи разбора на Elliptic. По-голямата част от средствата са били изпратени към тържища за криптовалути, където могат да бъдат обърнати във фиатни пари.

Bitcoin си завоюва отрицателна известност през годините, защото анонимността при преводите го направи комфортно средство за престъпни интензивности. Все отново записите на разплащанията са обществени, като анализатори могат да наблюдават пътя на трансакцията.

Colonial Pipeline е един от ударените обекти през този месец. Дивизия на японския колос Toshiba уточни, че тяхна европейска компания е била хакната, като обвиняванията още веднъж падат върху DarkSIde. Същевременно здравната работа на Ирландия също се оплака от офанзива със злотворен програмен продукт.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР