Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова

...
Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова
Коментари Харесай

Захарова призова България да работи с Русия по случая "Гебрев"

Говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова прикани България да работи с Русия по проблема " Емилиян Гебрев ". Тя заяви, че е необходимо да се работи посредством правоохранителните органи на Русия в обстановката с обвиняванията към тримата съветски жители, повдигнати в България.

Със сигурност нашето посолство следи обстановката, съобщи тя на брифинг и акцентира, че в такива случаи е належащо да се работи в сходство с правоприлагащите органи. Държавите, които водят следствия, са длъжни да взаимодействат с правоприлагащите органи на страните, чиито жители са упрекнати или обвинени в нарушение на закона, категорична бе Захарова.

Часове по-рано българската прокуратура разгласи, че е обвинила трима съветски жители в опит за убийството на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. " Във връзка с воденото следствие под надзора на СГП, касаещо опита за  съзнателно отравяне на лицата Емилиян Христов Гебрев, Христо Емилиянов Гебрев и В. Т., са повдигнати обвинявания против три лица съветски жители за опит за преднамерено ликвидиране, разгласи прокуратурата. Същите са упрекнати за това, че в интервала от 28.04.2015г. до 04.05.2015г. в гр. София, като съизвършители са създали опит съзнателно да умъртвят потърпевшите лица по метод и със средства, рискови за живота на мнозина, като действието е осъществено посредством интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен темперамент / ФОС /.  

В тази връзка СГП е издала Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвинените лица, както и молби за интернационално търсене, за арест и следваща екстрадиция. Лицата са оповестени в Шенгенската осведомителна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ – с алена бюлетина.

Прокуратурата не оповестява имената на упрекнатите съветски жители, както и не показва в прав текст, че в действителност те са упрекнати задочно. Последното обаче става явно откакто те са пуснати за търсене.

Само преди дни българската прокуратура внезапно и ненадейно стартира да разпространява доказателства, които са част от делото за опита за ликвидиране на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. След като месеци наред се поддържаше тезата, че отравянето можело и да бъде породено от рукола или от кафе машината, в този момент държавното обвиняване прегледа записи от преди време и откри, че в деня на опита за ликвидиране маскирано лице се движи сред коли на сдружението. Понеже не се виждало добре лицето, а и за вероятно различаване записите били пратени на ФБР.  Кадрите са снимани на 28 април 2015 година – деня, в който е бил осъществен опитът за отравяне. Прокуратурата пусна 7 видеа, снимани в разнообразни часове. Вижда се по какъв начин незнайно лице се разхожда необезпокоявано и оглежда колите и гаража на сдружението.

Всъщност за тези записи прокуратурата осведоми още през декември м.г. Тогава бе оповестено, че някои от обвинените за закононарушението лица били " употребили за настаняване столичен хотел директно до постройката, в която през 2015 година се е помещавал офисът на " Емко ", с категорично гледище за съответна стая, осигуряваща директно наблюдаване на входа на подземния паркинг на постройката ". Заради това биле иззети видеозаписите от камерите на въпросния паркинг, само че   " Министерство на вътрешните работи не е в положение да получи облик, кадърен за идентификация, заради което е изпратена молба за правна помощ до Съединени американски щати и нова видеотехническа експертиза е предоставена на лаборатория на ФБР ", разгласи тогава прокуратурата.

Дълго време прокуратурата опитваше да внушаваше, че Гебрев може да се е натровил през рукола или кафемашина. „ Аз в никакъв случай през живота си не съм ял рукола, от 2014 година до 2017 година аз не съм пил кафе по здравословни аргументи .  Това е несериозно, от тази кафемашина са пили толкоз доста хора, трябваше всичките да бъдат натръшкани във ВМА и да се били отровени ”, разгласи самият Гебрев тогава. Всички отровени сме били на разнообразни места и по друго време, съобщи той. Заедно с Гебрев в болница с отравяния през 2015 г. са признати и синът му Христо, и един от шефовете на " Емко ". После и прокуратурата позволи, че може да е новичок. Именно последното свърза случая на Гебрев с този с отравянето на Сергей Скрипал във Англия. 

Всъщност вероятната връзка сред случаите със Скрипал и Гебрев бе разкрита през февруари м.г. от разследващите сайтове  " Белингкат " и  " Инсайдър " . Те оповестиха, че агента " Сергей Федотов " е посещавал България и че той всъщност е високопоставеният офицер от съветското военно разузнаване ГРУ Денис Вячеславович Сергеев. В същото време основният прокурор Сотир Цацаров разгласи обществено, че лице с документи на Сергей Федотов е влизало в България три пъти. Именно Федотов е третият човек, за който Англия счита, че е забъркан в отравянето на някогашния съветски шпионин Сергей Скрипал в Солзбъри. По искане на английските управляващи бяха проверявани трима души от този случай. Установено е, че двамата " туристи " от Солзбъри Чепига и Мишкин не са идвали в България през последните 10 години, само че третият - с псевдоним „ Сергей Федотов “, е бил три пъти у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадане с инцидента, който се случва с Гебрев. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР