Готови панировки и галета се продават във всеки хранителен магазин,

...
Готови панировки и галета се продават във всеки хранителен магазин,
Коментари Харесай

Как се прави домашна галета?

Готови панировки и галета се продават във всеки хранителен магазин, само че доста по-вкусна е галетата, която сте приготвили със личните си ръце. Необходим ви е самун на един или два дни.

Хлябът се нарязва на филийки, а те – на лентички. Те се изсушават в микровълновата печка на режим грил в продължение на осем-девет минути.

Начупват се на дребни късчета и се смилат в кухненския робот. При липса на подобен се употребява остарелият тестван метод – разпределят се върху вестник и се мачкат като с валяк със стъклена бутилка.

Галетата се употребява за подготвяне на доста пържени и печени ястия от месо, зеленчуци и риба. Лесно се подготвя домашна галета по следния метод: хлябът, авансово нарязан на тънки филийки, се изсушава във фурната, само че без да трансформира цвета си.

С помощта на точилка хлябът се натрошава на ситно, по-късно се прибавят по избор разнообразни типове подправки и сол, които се разбъркват добре с галетата.

Можете да приготвите домашна галета от разнообразни типове самун – ръжен самун, стандартизиран самун и бял самун, като нарежете по няколко филийки от всеки тип на лентички и ги изсушите във фурната.

 Сух самун за галета

Филийките се сушат на към 100 градуса, като непрекъснато се отваря малката врата, с цел да не прегорят. След като са изсушени, можете да ги превърнете в галета и благодарение на дървено чукче и хаванче. Лесно ще извършите от сушения самун галета, като го прекарате през месомелачка.

 Панирани филенца

Ръженият и типовият самун са подобаващи за галета с по-плътен и кондензиран усет, само че галетата се получава много тъмна.

Галета се прави и с олио. Фурната се нагрява до 150 градуса. В горещата фурна се поставя тава с нарязани филии. Напръскват се с няколко капки олио за усет.

Пече се 10 минути, филиите се обръщат и се пече още 10 минути. Добавят се подправки по усет, преди да се смелят филиите на галета – нарязан на ситно чесън или нарязан на дребно босилек.

За паниране на пилешко и риба е подобаваща по-едра галета, за месно филе и произведения от кайма се употребява ситно смляна галета. Съхранявайте галетата в херметично затварящ се буркан.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР