Обществените пространства и парковете в града трябва да са не

...
Обществените пространства и парковете в града трябва да са не
Коментари Харесай

Терзиев: Обществените пространства и парковете трябва да отговарят най-добре на нуждите на жителите на града

" Обществените пространства и парковете в града би трябвало да са не просто поддържани, а и планувани и ръководени по този начин, че да дават отговор най-добре на потребностите на жителите на града. А и да основават улеснения преди самите жители да са ги изискал ", написа във Facebook кметът на София. Според него това е виновното ръководство на град с визия и с мисъл. Не просто за през днешния ден, а за след десетки години, прибавя той.

Терзиев е част от водената от президента Румен Радев делегация, която е на публично посещаване в Унгария и Конфедерация Швейцария.

Запознахме се от близко с историята, провокациите и резултатите на плана за парк Liget в Будапеща, уточни кметът и посочи, че част от него е и Къщата на музиката. Целта на визитата ни беше да обменим опит и хрумвания за подобренията на публичните пространства и включването на разнообразни заинтригувани групи в плана. И значимото за София - по какъв начин да организираме интернационален архитектурен конкурс и какви са опциите на столицата ни за построяването на нова концертна зала, отбелязва Терзиев.

Резултатите в Будапеща са впечатляващи - стотици оферти са прегледани и включени в реализацията на плана, разяснява столичният кмет. По думите му крайният резултат е, че от неприветлив парк в този момент над 7 млн. души годишно го посещават, макар че площта му е по-малка от Борисовата градина в София.

Да преосмислим по какъв начин да вдъхнем нов живот на парковете, по какъв начин да ги превърнем в нови центрове на публичния живот е една от дилемите, които стоят пред нас, с цел да се развива София, счита Терзиев.

В събота кметът на София заяви в профила си във Facebook, че се е срещнал с кмета на Будапеща Гергели Карачони, с който са обменили опит за провокациите и концепциите за усъвършенствания в интерес на жителите. Да работиш в комплицирана политическа конюнктура не е спънка да се вършат планове за града. Обсъдихме хрумвания по какъв начин, стъпвайки на споделения опит, да създадем градовете ни по-добро място за живот и развиване, измежду които построяването на нова концертна зала в София, заяви столичният кмет.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР