Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в София за

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в София за
Коментари Харесай

Столтенберг пристигна в София

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дойде в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. 

Той ще се срещне и със служебния министър председател Димитър Главчев, служебния министър на защитата Атанас Запрянов и началника на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Посещението на Столтенберг става на фона на апела на украинския президент Володимир Зеленски за персонално присъединяване на президентите на Съединени американски щати и Китай в мирната конференция, планувана за идния месец в Швейцария, напомня БНР. Както и на фона на изказаното мнение на Столтенберг, че страните, дали оръжие на Украйна, би трябвало да разрешат потреблението му против Русия. Този апел изясни в София по време на асамблея на парламентите на НАТО Иехор Черниев от украинската парламентарна делегация.

" Ние се нуждаем от поддръжката на вашите страни. Всеки ден ни бомбардират с високоточни ракети, с дронове. В региона на Харков знаехме къде и по кое време Русия натрупа военната си мощност покрай нашите граници, само че не можехме да ги ударим, тъй като не ни беше позволено. А съветските системи в това време удрят на наша територия. Не желаеме да удряме Москва или Кремъл, а единствено законните военни цели. Искаме единствено да демилитаризираме регионите до нашите граници ", уточни Черниев и добави:

" Украйна съумя да усили своето произвеждане на снаряди, само че нямаме финансови средства, с цел да го вършим. Изразходвахме ги всичките пари от налози и мита за храна и униформи на военните. Затова молим вашите страни да провеждат взаимно произвеждане в Украйна. Дори сте добре пристигнали да дойдете в Киев, в Украйна. Вероятно към момента нивото на произвеждане в Европейския съюз на боеприпаси не може да задоволи и нужните на Украйна, и за попълване на европейските ресурси след тези две години инвазия. Затова желаеме да създадем взаимни предприятия с вашите компании на територията на Украйна, които да ускорят нашето произвеждане. Тези средства са ни нужни през вчерашния ден, а не през днешния ден ".

Преди близо месец България също заяви, че е " изпратила следващата военна помощ за Украйна ". Данните от формулировката на известието водят до решението на Народното събрание от предходната година, съгласно което България дава " неизправни, с отпаднала нужда или наднормативни портативни зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети ".

Още тогава Русия предизвести, че предаването на ракети за системите С-300 България ще наруши интернационалното право.

Очаква се Столтенберг да разиска с българските управляващи въпроси за подсилване на Източния фланг на НАТО, модернизацията и финансирането на армията. България желае НАТО да разположи у нас системи за противовъздушна защита и брегови ракетни комплекси. Очаква при потребност и увеличението до бригада на многонационалната бойна група.

Това е третото посещаване на Йенс Столтенберг у нас за съвсем десетгодишния му мандат.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР