Най-предпочитаните локации за покупка на ваканционен дом от българите, когато

...
Най-предпочитаните локации за покупка на ваканционен дом от българите, когато
Коментари Харесай

Българите предпочитат Северното Черноморие за ваканционен имот

Най-предпочитаните местоположения за покупка на ваканционен дом от българите, когато приказваме за море, това са регионите на север към Каварна, Балчик и Бяла, а също и целият регион на Слънчев бряг, Свети Влас и Несебър, Поморие, както и на юг от Бургас (в Черноморец и Созопол). На фона на регистрираното повишаване на цените на ваканционните парцели в България през последните няколко години, при започване на 2024 година към този момент се усеща утешение на пазара.

Това са част от изводите, които могат да се създадат на база разбор на организацията за недвижими парцели Bulgarian Properties.

По данни на Агенцията по вписванията в първото тримесечие на годината има спад на покупко-продажбите в морските и планински курорти с към 10-15%. С наближаването на летния сезон обаче пазарът в този сегмент се раздвижва. А растежите в търсенето дават отлични условия за продажба на такива парцели.

По данни на консултантската компания най-търсени сега са студия и двустайни жилища. Причината е, че те са по-ликвидни и по-бюджетни като последна покупна цена. Не липсва интерес и към жилища с две спални за лично прилагане от хора, които избират по-голям комфорт за по-дълъг престой.
Какво се търси?
Апартаментите, изключително в здания с ниска такса поддръжка, са желани и когато са с атрактивна цена, те биват продадени в границите на няколко дни или седмици. Надценените парцели остават на пазара по-дълго и покупко-продажби постоянно се осъществят след договаряния за цената.

Купувачите избират парцели на второстепенен пазар, които са обзаведени и подготвени за прилагане. Новото строителство в сегмента курортни парцели се продава по-трудно, изключително на шпакловка или единствено до ключ, защото за новите притежатели e в допълнение изпитание да ремонтират и подреждат от разстояние.

Изчисленията на Bulgarian Properties, които са на база действителни покупко-продажби сочат, че все още в множеството курорти жилищата се продават на междинни цени към 800 евро/кв.м. Изключения вършат местоположения като Боровец, Свети Влас, Поморие, Созопол и на юг от Бургас като цяло, където покупко-продажби се подписват на равнища 1200-1400 евро/кв.м.

Макар да се следи известно закъснение на растежа на цените, развиването на пазара на ваканционни парцели продължава, пишат от организацията в своя разбор.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР