С цели 32% са намалели сделките с жилища в хърватската

...
С цели 32% са намалели сделките с жилища в хърватската
Коментари Харесай

Сделките с жилища в най-новата евростолица спаднаха с близо една трета

С цели 32% са намалели покупко-продажбите с жилища в хърватската столица Загреб през първата четвърт на годината в съпоставяне със същия интервал на 2023 година, демонстрират публични данни, представени от tportal.

Нещо повече, спрямо пиковата 2021 година покупко-продажбите са намалели с близо 45 на 100 - тогава са били близо 2700.
 Инфлацията в Хърватия падна до равнища от преди еврото
Инфлацията в Хърватия падна до равнища от преди еврото

Какво нараства и какво поевтинява през последния месец

" Има няколко аргументи за този внезапен спад. Лихвите се покачиха, което направи банковите заеми по-скъпи. Инфлацията сътвори обща икономическа неустановеност, а също така премахването на опциите за държавно подкрепяне отхвърля мнозина от концепцията да придобият недвижима собственост ", показват в собствен разбор от организацията Imperium Immobiliare.

Като общ размер на транзакциите, през първото тримесечие на тази година в Загреб покупко-продажбите с парцели се правят оценка на малко над 284 млн. евро - при 347 млн. евро или 18% повече година по-рано.

Как вървят цените?

Общо за пазара на жилища в Загреб през Q1 на 2024 година виждаме растеж от 3 на 100, който обаче се трансформира в спад от 1,7%, в случай че отчетем инфлацията. Това е много по-различна картина, в съпоставяне със обвързвания с Шенген и еврото 20-процентов скок през предходната година, отбелязва tportal.
Само 53 покупко-продажби са при цена от под 1000 евро на квадрат. 388 са били за сред 1000 и 2000 евро за квадратен метър. Сред 1711 продадени жилища, 819 са излезли по сред 2000 и 3000 евро на квадратен метър. 315 са били сред 3 и 4 хиляди евро на квадрат. Има и 57 първокласни недвижимости, при които цената е достигала и до 10 000 евро на квадратен метър.
Според наблюденията на специалистите покупко-продажбите с евтини жилища понижават, до момента в който тези в премиум сегмента са във напредък - приказваме за 3-4 кратен скок в границите на 1-2 години.
 Еврозоната и Шенген не съумяха да привлекат вложители в Хърватия
Еврозоната и Шенген не съумяха да привлекат вложители в Хърватия

Година по-късно

Обикновено купувачите на подобен вид парцели не са финансово затруднени, икономическата неустановеност не въздейства на решенията им и заплащат в кеш - за разлика от търсещите бюджетно жилище, които разчитат на заеми.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР