Горещо адмирираните провокатори, които с лекота прескачат от барок до

...
Горещо адмирираните провокатори, които с лекота прескачат от барок до
Коментари Харесай

Нощта във Варна ще бъде млада с виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум” и пианиста Кай Шумахер

Горещо адмирираните провокатори, които с лекост прескачат от барок до най-нова музика, идват в България за откриването на 18-ия Европейски музикален фестивал Варна.

Носят шеметната си интерпретация на фамозните „ Голдберг вариации ” на Йохан Себастиян Бах с  щипка нощна страст от Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и Шумахер.

Концертът е на 22 септември в Зала 1 на Фестивалния комплекс. Билетите са в продажба.

 

„ Сигнум ” - саксофонният квартет, в който варненската аудитория се влюби от пръв взор през 2018 година в бароковия модул на Международния музикален фестивал „ Варненско лято “, в този момент ще провокира феновете на класиката със своята интерпретация на  „ Голдберг вариации ” на Йохан Себастиян Бах. Поканата този път е от Европейския музикален фестивал Варна, и ще ни срещне с провокативната страна на харизматичните музиканти, които интерпретират типичен създатели в обичания на младата европейска аудитория актуален въздействащ прочит.

За пръв път в България ще имаме удоволствието да чуем най-новия концертен план на „ Сигнум ” - “Goldberg nights ”, въодушевен от фамозните вариации на Бах, само че включващ още и аранжирани произведения на Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и на едно ново за нашата аудитория име - Кай Шумахер. Шумахер е екстраординерен пианист и приет композитор експериментатор, който се включва в плана на саксофонистите със своя творба и с персоналното си театрално присъединяване.



Петимата актьори ще поведат публиката на вълнуващо странствуване из селенията на музиката, основана с мисъл за нощта като време за надълбоко креативно предусещане. И петимата са носители на многочислени награди, получили са прелестни мнения от музикалната рецензия и възхитен банкет от публиката по света. Признати са за едни от новаторите на актуалната сцена на класическата музика поради виртуозното превключване сред разнообразни стилове и жанрове в техните авторски аранжименти на произведения от разнообразни столетия.

В основата на замисъла на плана са фамозните „ Голдберг вариации ” на Йохан Себастиян Бах. Любопитната им история потегля от Голдберг - клавесинист на настойника на Бах граф Кайзерлинг. Страдащият от бодърствуване граф помолил Бах да напише няколко нежни пиеси, които Голдберг да извършва през безсънните му нощи.

Към тази история с привкус на легенда виртуозите на саксофона ще прибавят и моменти от произведения на романтиците Франц Шуберт и Фредерик Шопен, за които нощта носи прегръдката на поетичната потиснатост. Контрапунктно в програмата ще се впишат американските композитори Джордж Гершуин и Стив Райх, въвличащи в музикалния театър звуците на града, който в никакъв случай не спи. А новаторският реализатор от ХХI век Кай Шумахер ще включи в микса екстаза на безсънните нощни клубове и звукови лаборатории.



“Потопени в този нощен паноптикум ние се срещаме със себе си, със своите страхове, очаквания, пристрастености и бездни - споделят музикантите. - Нощта ни отваря пространство за размишления и мечти, пространство, постоянно прикрито от дневната светлина. ”

Европейският музикален фестивал Варна се провежда от “Елит проджектс мениджмънт ” и се осъществя с финансовата поддръжка на фонд “Култура ” на Община Варна.

Проект “Goldberg nights ” се реализира и със специфичната поддръжка на Националния фонд “Култура ” и е колаборация сред Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Мартенски музикални дни ”. С него “Сигнум ” ще гостува и в Русе на 21 септември.

Концертът във Варна е на 22 септември от 19:00 в Зала 1 на Фестивалния комплекс. Билетите са на цени от 15 до 40 лева и към този момент са в продажба в мрежата на Eventim, в

Онлайн билети могат да се купят и от

 

Повече за концерта открийте във Facebook събитието:

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР