Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи нови меркиСтефан Янев

...
Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи нови меркиСтефан Янев
Коментари Харесай

Затварят ни частично до дни

Главният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев предложи нови ограничения
Стефан Янев прикани здравните управляващи за “щадящи мерки”

Вход единствено за имунизирани

Нов, непълен локдаун ни приготвя служебното държавно управление. Преустановяване на всички всеобщи мероприятия, проведени от общини и по частна самодейност като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни начинания за ограничението на разпространяването на на инфекциите от COVID-19, е предложил в собствен отчет до министър Стойчо Кацаров основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

В документа, оповестен на уеб страницата на министерството на опазването на здравето, се споделя още, че се предлага и преустановяването провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, състезания, образования, тимбилдинги, изложби и други публични мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното осъществяване навън при спазването на главните противоепидемични ограничения - с маски и на разстояние.

Като опция за понижаване на отрицателните последствия от ограничаващите ограничения върху бизнеса се предлага да се употребява въведеният към този момент така наречен зелен или хигиеничен паспорт, условие 100% от личния състав и посетителите да са имунизирани, преболедували или с негативен резултат от извършен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с нужните документи.

Доц. Кунчев предлага и в посочения случай да се позволява провеждането на публични мероприятия в присъствена форма на закрито при заемане на 50% от потенциала на помещението и 100% съществуване на дигитален Коронавирус документ за имунизация, преболедуване или проучване от всички заангажирани и участващи лица.

Подобно е предлагането и за работата на музеите, нощните заведения, лимитира се и публиката на спортните мероприятия. В хотелите да се обслужва единствено посредством рум сървиз или при до 50% от потенциала на заведението.

Острата реакция от разнообразни сектори през днешния ден докара до коментар на служебния министър председател Стефан Янев, който даде да се разбере, че е за “мерки, безпределно щадящи бизнеса”.

“Не можем да разчитаме, че със стихийни дейности - със затваряне, отваряне, предоставяне на празни обещания, ще реализираме нещо. Бизнесът би трябвало да работи, в случай че желаеме да имаме стопанска система, в случай че желаеме да имаме всички други сфери добре финансирани и работещи”, сподели Янев.
Във Варна се стягат за безсрочни митинги
Ресторантьори: Сборният пункт е на Слънчевия часовник

Дискриминация и тъпчене на права

Собственици на заведения за хранене, нощни клубове и питейни заведения във Варна ще стачкуват във вторник против предлаганите нови противоепидемични ограничения. Готовност за това те заявиха преди дни след заседание с над 200 участници.

В 15 ч недоволните се събират до Слънчевия часовник в Морската градина, откъдето под мотото “Свобода за бизнеса” ще шестват до общината и до Катедралата. “Обектите ще бъдат затворени, до момента в който трае митинга. Предложените ограничавания са светотатство. Безумие е да ни постановат рестрикции без никакви стопански обезщетения. За една година управляващите не направиха нищо за оптимизацията на здравната система, трансферират казуса от болната на хубавичко глава”, сподели зам.-председателят на Сдружението на заведенията Марин Сотиров.

Той не бе оптимист за решението на здравния министър, който до момента отхвърляше разговор с бизнеса. Ако ограниченията бъдат написани, митингите ще продължат.

“Едни от най-мрачните, позорни и ужасяващи страници на човешката история са резултат от дискриминация и тъпчене на човешките права. Отзвукът е непосилен, дълъг, а евентуално и в никакъв случай не отшумява изцяло. Втора година животът на близо половин милион души, работещи и разчитащи за препитанието си на нашия бранш се трансформира в залог на една здравна рецесия с жестоки стопански последствия. В бизнеса несигурността и неналичието на проект излизат скъпо и горчиво”, безапелационни са още засегнатите от ограниченията.

Във Варна такива имаше и при започване на август - против Плана за справяне с COVID-19 на Министерство на здравеопазването. Тогава в два следващи дни ресторантьорите за малко блокираха претрупаното трасе към курортите на север от морската ни столица.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР