Следващите избори ще са съдбоносни за бъдещето на България поне

...
Следващите избори ще са съдбоносни за бъдещето на България поне
Коментари Харесай

Христо Иванов: Защо сега не е моментът да си правим експерименти с България

Следващите избори ще са съдбоносни за бъдещето на България най-малко за десетина година напред. Не просто ще се върнат страхът и кражбите при едно ръководство на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Не просто Делян Пеевски ще направи опит да презареди дълбоката власт през избори на нови регулатори и правосъдна власт. А България може съдбовно да загуби постигнатото от десетилетия при една към този момент доста несигурна интернационална среда. Това е прогнозата на съпредседателя на “Демократична България ” Христо Иванов, която той направи в редица срещи с гласоподавателите в последните дни.

“Ако тези избори бяха толкоз незначителни, за какво тогава Делян Пеевски и Бойко Борисов са отприщили пъкъла против нас? Това е най мръсната акция в историята на българската народна власт, която другояче е цялостна с мръсни акции. Офертата е ясна - Борисов - министър председател на ръководство на ГЕРБ и Движение за права и свободи. В името на това се води тази отвратителна акция, в която са впрегнали всички запаси на дълбоката власт, която те в никакъв случай не са изпускали от надзор ”, разяснява Иванов, който е лидер на листата на “Продължаваме Промяната - Демократична България ” в 24 МИР-София.

Иванов отхвърля упреците, че ПП-ДБ е “изпирала ” ГЕРБ и Движение за права и свободи и дава отговор с въпрос - за какво смъкнаха държавното управление на Николай Денков, а преди този момент и кабинета на Кирил Петков, в случай че толкоз хубаво е вървяло изпирането? “Свалиха ни, тъй като стигнахме досега, в който трябваше да стартират да сдават онази власт, която е скрита в правосъдната власт. Свалиха ни сега, в който трябваше да стартира да се сменят хората в регулаторите. И ние отказахме да получат обезпечени болшинства. Е, това към този момент е нетърпимо за тях! Ние поискахме да им вземем най-ценното, с цел да не могат те да ръководят постоянно България ”, споделя Иванов.

“Те трябваше да стартират да дават от огромната, същинската власт. Не тая, при която някакви си хористи в Народното събрание и в Министерския съвет се мотаят по сцената и крякат. Ето по тази причина ние сме единствените, които можем да спрем да си я презаредят ”, прибавя водачът на “Да, България ”. И припомня, че над 30 регулаторни органа са с изтекли мандати, както и органите на правосъдната власт.

Предстои най-голямото преразпределение на действителна власт

в България от 1991 година насам. Защото това е власт с мандати от по 5, 6, 7 години, упражнявана по този модел в цялостна тишина и без никакъв надзор. Иванов дава образец с ръководителя на Върховния административен съд, който е един от най-овластените постове в републиката. А от избора на началник на Върховен административен съд зависят милиарди левове и доста бюджети отсега нататък. Също по този начин акцентира, че това е огромният залог на тези избори - контролът върху дълбоката власт.

Христо Иванов предизвестява, че не просто ще се върнат страхът и кражбите при едно ръководство с номинален министър председател Борисов и действителен Пеевски, а че България може съдбовно да загуби постигнатото от десетилетия при една към този момент доста несигурна интернационална среда. “Видяхме по какъв начин на две дребни страни, доста покрай нас - Северна Македония и Грузия, някой им натисна копчето и единствено за няколко седмици те затвориха с ритник вратата си към Европейския съюз. Проблемът е, че към този момент не е същият светът, в който бяхме привикнали, че каквото и да се случва в България все ще бъдем някъде в последния вагон на европейския и на натовския трен. И че можем да си позволим да не гласуваме, тъй като някой в Брюксел мисли за нас, ще наложи наказания на неприятните и ще ни избави. Този свят стартира леко да се разколебава. Аз нямам никакво подозрение, че Европейският съюз ще премине през компликациите и ще излезе по-силен. Но в този момент е миг на уязвимост и стартират да надигат глави мафиоти, които си показват, че могат да имат лично царство, че могат да разгласят мафиотски суверенитет по места. Затова в този момент не е моментът да си вършим опити ”, предизвести Христо Иванов.

Известният политик увери, че ПП-ДБ са единствените, които могат да спрат тази реституция. “Заложен е в действителност вашият живот, не нашите кариери. Но Борисов и Пеевски не го знаят, тъй като не са част от нашата общественост. В нея има доста водачи и те се сменят с огромен оборот, само че общността постоянно остава. Тя не може да бъде отстранена от сцената и силата е в нея. Каквито и неточности да сме правили, каквито и недостатъци да имаме, не сме се отказали от тази битка. Затова стигнахме до тези избори ”, той.

От името на обединението ПП-ДБ той насочва оферта към гласоподавателите да бъде продължено обръщането на модела на икономическа политика, стартирано при тяхното ръководство. И да продължи решителната част на институционалните промени, поставени на масата още в края на януари с съответни периоди за реализация. “Ние ще продължим да се борим за същите промени, със същата убеденост. Стига обаче да получим мандат за това, да получим силата да постановяваме този дневен ред ”, споделя Христо Иванов. И приканва всички българи да беседват и убедят колкото се може повече хора да вземат участие в изборите на 9 юни: “Гражданите би трябвало да излязат да гласоподават, с цел да не стават персонално съучастници на Пеевски. Защото всеки, който не гласоподава, става съизвършител на Пеевски ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР