Логото с жаба на етикетите на храните показва, че в

...
Логото с жаба на етикетите на храните показва, че в
Коментари Харесай

Еврозаблуди: Логото с жабата - опасен продукт или знак за качество

Логото с жаба на етикетите на храните демонстрира, че в тях има инсекти, генномодифицирани субстанции или пестициди. Това настояват голям брой изявления в обществените мрежи и предизвестяват, че тези артикули заливат европейския пазар. Какво в действителност значи въпросният знак и по какъв начин е организиран въпросът с етикеите и означенията за ГМО в държавите-членки на Европейски Съюз...

Скрит зад лозунгите за безвреден не химичен пестицид за запазване на дъждовните зелени гори и плантации по целия свят. Атразин е неразрешен в целия някогашен социалистически лагер преди няколко десетилетия, като извънредно рисков.

Шоколад, какао, чай, кафе, бисквити, банани. И още стотици артикули, върху които има лого на дребна зелена жаба. И стотици изявления в обществените мрежи, които настояват, че този знак демонстрира, че в продуктите има генномодифицирани субстанции, или рискови пестициди. И по-конкретно - атразин.

Хербицид, който не разрешава на бурени да замърсяват полета с царевица, соя, захарна тръстика. Широко използван в селското стопанство в Канада и Австралия. От 2022 година се използва в Съединени американски щати, само че при избрани условия. В Европейски Съюз атразинът е неразрешен още през март 2004 година, която постановява, че атразинът не може да се употребява като интензивно вещество. Причината - липса на данни за резултата му върху човешкото здраве.

И още - продуктите с това лого с жабата съдържат инсекти. Публикации с сходно изказване заляха мрежите при започване на 2023 година. И не престават от време на време да всяват ужас. А мотив за това са няколко решения на Европейска комисия, които регламентират потреблението на артикули от инсекти. Като правилник 2023/5 на Европейска комисия, който се отнася за разрешаване на стартирането на пазара на отчасти обезмаслен прахуляк от домакински щурец. Публикациите обаче, услужливо не загатват, че Брюксел позволява потреблението на съответни артикули на избрани производители. И не, никой не яде гъсеници и бръмбари без да знае.

Всъщност, зеленият щемпел с жабата в него е логото на интернационалната неправителствена организация Rainforest Alliance.

И в действителност демонстрира, че даденият артикул е съгласуван с всички условия за екологична, обществена и икономическа резистентност. Стоки с това лого могат да бъдат закупени в над 170 страни по целия свят. А с цел да може даден производител да постави жабата върху продукта си, минава през развой на узаконяване. Той следи дали фирмите съблюдават правата на служащите си, опазват природата и щадят климата.

Продуктите, на чийто етикет има дребна зелена жаба НЕ съдържат инсекти или ГМО субстанции, нито рискови пестициди. Земноводното се оказва поръчител за високо качество, а поръчител за него е Европейски Съюз и високите условия, които общността има във връзка с етикетирането и узаконяването на продуктите, които европейците купуват.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР