Парите, които носят най-известните риалити формати у нас, се оказаха

...
Парите, които носят най-известните риалити формати у нас, се оказаха
Коментари Харесай

Риалити продуценти на нож за 77 млн. лв.

Парите, които носят най-известните риалити формати у нас, се оказаха ябълката на раздора сред продуцентите, които финансират основаването им.

Публично известна информация е, че зад излъчвания като “Биг Брадър ”, “Фермер търси жена ”, “Черешката на тортата ”, “Денсингс старс ”, “Стани богат ” и други стои компанията “Олд скул ”.

Собствеността в нея е поделена сред Мая Тодорова, Радослав Тушев и “Еко брикет ”. Последната компания е главен акционер и е владеене на Александър Тошев и Николай Тупарев, по-известен като Нико Тупарев.

Бизнесът с риалитита върви най-малко пред публиката безпрепятствено, въпреки информацията, че “Олд скул ” ги продуцира ” може и да не се окаже точна.

Защото на 9 май в Комисията за защита на конкуренцията постъпва тъжба от “Еко брикет ”, в която се твърди, че Тупарев, Тушев и Тодорова правят нелоялна конкуренция и крадат клиенти на “Олд скул ”. В сигнала написа, че тримата го правели като физически лица и през компаниите “Ту Бай Ту ” и “Еф Хикс Камера ”, написа

Документите в Комисия за защита на конкуренцията показват, че през 2017 година по гледище на Тупарев в “Олд скул ” като съдружници влизат Мая Тодорова и Радослав Тушев, които извършват множеството от плановете на сдружението и имат забележителен опит като продуценти. След това обаче стартират проблемите.

От “Еко брикет ” настояват, че Тупарев, Тушев и Тодорова са осведомени напълно с продуцентската активност на “Олд скул ”, с лицата за контакт, с воденето на договаряния по контракти с трите национални малките екрани - Българска национална телевизия, Би Ти Ви и Нова тв, за производство на продукции, с комерсиалните и други условия.

Тримата употребявали обаче контактите, знанията и уменията, насъбрани в “Олд скул ”, с цел да учредяват конкурентни сдружения и да подписват идентични контракти за продукции с лица, които преди този момент са наемани от компанията.

“Ту Бай Ту ”, “Еф Хикс Камера ”, Тупарев, Тодорова и Тушев употребявали по безсъвестен метод и сензитивна информация за изискванията на телевизионните формати, клаузите в договорите. Това им давало опция да притеглят трите малките екрани по безсъвестен метод, а “Олд скул ” оставала без клиенти. Към сигнала са приложени копия на контракти, анекси, фактури и други документи.

Въпреки че Тупарев поел категорично обвързване като шеф на “Олд скул ” да не реализира персонално или посредством други сдружения сходна активност, той не спазвал това, настояват от “Еко брикет ”. И дават образци с компаниите “Бългериан Филм Продъкшан Сървисис ”, “Еф Хикс Камера ”, “Ту Бай Ту ”, “Репъблик ъф контент ”, “НМТ България ”, “Кулинарната България ”. Така редица от дългогодишно изпълняваните от “Олд скул ” формати минали към сдружения, свързани или следени от Тупарев, Тодорова и Тушев.

От Комисия за защита на конкуренцията показват, че предвид на показаните данни и доказателства в сигнала пораждат основателни подозрения за вероятно осъществени нарушавания от страна на “Ту Бай Ту ”, “Еф Хикс Камера ”, както и от Тупарев, Тодорова и Тушев. Поради това антимонополната комисия взема решение да изследва за вероятно осъществени нарушавания.

От финансовите доклади на посочените компании може да се добие визия за подялбата на какви пари е продуцентският спор. Макар че данните са за две години обратно.

Но от оповестените доклади излиза наяве, че “Ту Бай Ту ” и “Еф Хикс Камера ” се радват на финансово благоденствие. Първата компания да вземем за пример има забележителен триумф единствено за 12 месеца. Учредена е на 1 декември 2021 година, акционери в нея са Нико Тупарев и Витомир Саръиванов. И съумява да развие повече от впечатляващ бизнес, тъй като в края на 2022 година компанията регистрира доходи от над 5,8 млн. лв..

“Еф Хикс Камера ” има по-дългогодишна история. Създадена е през 2008 година. Сега съдружници са Мая Тодорова, Радослав Тушев и “Инвестмънт пуул ”, който се има от Нико Тупарев. През 2018 година, откакто тримата към този момент са част от “Олд скул ”, приходите на “Еф Хикс Камера ” са над 9,1 млн. лв., до момента в който година по-рано са били 4,476 млн. лева През 2019 година сумата към този момент минава над 10 млн. лв.. Следващите две години - 2020-а и 2021-а, не са толкоз сполучливи - приходите понижават надлежно на 7,338 млн. и 4,412 млн. Но през 2022 година още веднъж има напредък и сумата е 8,655 млн.

През това време “Олд скул ” също има положителни резултати. През 2018-а приходите на сдружението са 6,389 млн. лева На идната година те се повишават до 9,786 млн., само че през 2020-а падат на 6,927 млн. През 2021 година още веднъж има напредък и приходите са над 8,9 млн. лева, до момента в който на идната 2022-а падат на половина - 4,195 млн. лева

Ако се обобщят приходите на трите компании - “Олд скул ”, “Ту бай ту ” и “Еф Хикс Камера ” от 2017 до 2022 година, се получава сума от 77 млн. лв.. Може да се допусна, че за подялбата на тези пари е продуцентският спор. Косвено удостоверение за това е, че в документите пред Комисия за защита на конкуренцията от “Еко брикет ” показват, че компанията в действителност се устоя от приходите, които получава като дял от “Олд скул ”. А те несъмнено внезапно понижават след 2017 година, когато са били над 3,5 млн.

Още на идната година сумата пада на 134 000 лв., а през 2019-а има алегорично нарастване до 182 000 лв.. През 2020 година растежът на приходите от дял е по-осезаем - 443 000 лв.. През идващите две години обаче се оказва, че пари няма - в графата за доходи във финансовия доклад не е записан нито лев.

Колко са приходите, които би трябвало да се поделят за 2023 и 2024 година, към момента не е ясно. “24 часа ” потърси за коментар и Радослав Тушев, Витомир Саръиванов и Александър Тошев, само че те не отговаряха на мобилните си телефони.

Коментар отхвърлиха и от Би Ти Ви и Нова тв във връзка жалбата и обстановката към Нико Тупарев, само че били осведомени с нея и наблюдават развиването.

Телевизиите по принцип работят с доста продуцентски компании и техни дъщерни компании, защото постоянно за всеки от форматите се употребяват разнообразни екипи. Специалистите на пазара не са безпределно доста и е постоянно срещана процедура огромните продуцентски екипи да употребяват свои дъщерни компании като подизпълнители да вземем за пример. Другият модел на работа е огромната компания да остави като изпълнителен продуцент някоя от обвързваните с нея компании.

Александър Тошев има бизнес и отвън продуцентството - съгласно изявления на “Дневник ” и “Капитал ” строи по морето, главно край Царево. Обединение на компании, свързвани с Тошев, бе единствен претендент за цифровизация на паркирането в София за 5,9 млн. лева Обществената попръчка бе прекъсната поради неналичието на конкуренция.

Нико Тупарев: Сигналът против мен е опит за изнудване, завел съм 9 каузи против Александър Тошев

Александър Тошев работи целеустремено против мен и моите ползи в продължение на 2 години. Искам да приключа съдружието си с него във всички общи компании, тъй като не мога да имам взаимен бизнес и персонални връзки с подобен човек.

Сигналът в Комисия за защита на конкуренцията е един от многото опити за изнудване. За да защитя себе си, фамилията си и хората, които работят в моите компании, съм подхванал следните юридически стъпки - девет заведени каузи, един сигнал до Софийската градска прокуратура с формирани две преписки, три сигнала в Национална агенция за приходите и един в ГДБОП.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР