Президентът започва консултации за съставяне на правителство с партиите от

...
Президентът започва консултации за съставяне на правителство с партиите от
Коментари Харесай

Президентът започва консултации с партиите за кабинет

Президентът стартира съвещания за сформиране на държавно управление с партиите от 50-ото Народно заседание.

След като народните представители съумяха, въпреки и от третия път, да изберат собствен ръководител, зам.-председатели и парламентарни групи, то в този момент процесът по сформиране на кабинет е към този момент на ход, предава БГНЕС.

За начало президентът събира партиите, с цел да се запознае с визиите им за ръководството на страната. От 9.00 часа на 24 юни, понеделник, президентът ще организира съвещания с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

В 11.00 часа президентът ще одобри представители на парламентарната група на „ Движението за права и свободи “. От 14.00 часа Румен Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „ Продължаваме Промяната-Демократична България “.

След приключването на консултациите на ход е връчването на първия мандат, а в случай че той е несполучлив се минава към втори и трети.

Засега индикациите за триумфа на първия изследователски мандат за сформиране на кабинет не са изключително оптимистични.

След изборите на 9 юни водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи основаването на контактна група от Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, които да водят договарянията с останалите политически партии за кабинет. На срещите се появиха само от Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

Последва предлагането на Борисов за експертен кабинет, който обаче да бъде доминиран от ГЕРБ и групировката да получи министерските кресла в защитата и външните работи. Залогът за продължаващи диалози за кабинет той дефинира поддръжката за Рая Назярн за ръководител на Народното събрание. Рая Назарян бе определена, само че от третия път и то само с поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Гласовете на трите политически обединения стигат за сформирането на кабинет, само че партията на Слави Трифонов разгласи, че поддръжка за Назарян има, само че за кабинет с първи и втори мандат не.

До този миг от ПП-ДБ, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия също декларират, че няма да поддържат кабинет с първи и втори мандат, а гледат към третия- чийто адресат ще бъде избран от президента като финален късмет за живот на 50-о Народно заседание.

Каква ще бъде ориста на консултациите, дали ГЕРБ ще успее да сплоти партиите с първия мандат и дали ще се стигне до втори и трети следва да забележим.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР