Светият синод на Българската православна църква избра Знеполският епископ Арсений

...
Светият синод на Българската православна църква избра Знеполският епископ Арсений
Коментари Харесай

Синодът избра Арсений за Сливенски митрополит

Светият синод на Българската православна черква избра Знеполският свещеник Арсений за нов Сливенски митрополит.. Той събра 7 гласа против 5 за свещеник Герасим.

За Арсений гласоподаваха Великотърновския митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан и Доростолския митрополит Яков, заяви Българска национална телевизия.

Кандидатурата на свещеник Герасим беше подкрепена от Врачанския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Видинския митрополит Даниил.

Кандидатите за поста на Сливенски митрополит бяха двама - Знеполският епискол Арсений и Мелнишкият Герасим.

Знеполският свещеник Арсений е на 37 години. Ръкоположен е в епископски ранг от починалия Сливенски митрополит Йоаникий.

Арсений е най - младият свещеник в Българската православна черква. Той е роден на 18 ноември 1986 година в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски ” през 2006 година След това е признат в Богословския факултет на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. Продължава образованието си в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ” - компетентност „ Теология ”, което приключва през 2009 година Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 година в Кукленския манастир „ Св. св. Козма и Дамян ”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 година Възведен е в архимандритско достолепие на 6 декември 2009 година в катедралния храм „ Успение Богородично ” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 година до 2010 година Арсений е енорийски духовник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 година е шеф на Пловдивската православна телевизия. От 2010 година е назначен за нравствен надзирател на Пловдивската епархия, а от 2012 година и за ръководител на митрополитския храм „ Св. Марина ” в Пловдив.

На 2 юли 2014 година по решение на Светия синод е наименуван за Знеполски свещеник, а на 6 юли 2014 година в митрополитския храм " Св. Марина " в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Тогава Арсений е 28-годишен. Според устава на Българската православна черква за свещеник може да бъде ръкоположен свещеник, който е навършил 35 години. Тъй като Арсений е минал другите степени в каноничното служение, ръкополагането му в епископски ранг става с решение на Светия синод и благословията на Патриарх Неофит.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР