Главният мюфтия Мустафа Хаджи поиска промени в проектозаконите за вероизповеданията

...
Главният мюфтия Мустафа Хаджи поиска промени в проектозаконите за вероизповеданията
Коментари Харесай

Главният мюфтия поиска промени в проектозаконите за вероизповеданията

Главният мюфтия Мустафа Хаджи изиска промени в проектозаконите за вероизповеданията и религиозните общности, които Народното събрание гласоподава на първо четене. Той счита, че би трябвало да бъде упълномощен Висшият ислямски институт у нас, който да образова фрагменти за мюсюлманското изповедание. На среща с министър-председателя Бойко Борисов двамата са разискали проектозаконите, положителния разговор сред държавните институции и вероизповеданията в страната.

На срещата, която основният мюфтия Мустафа Хаджи разказа като " другарски диалог ", министър председателят Бойко Борисов е подчертал, че положителното съдействие сред държавните институции и мюсюлманското изповедание у нас способства за недопускането на краен ислямизъм. Главният мюфтия приветства проектозакона за вероизповеданията.
Мустафа Хаджи, основен мюфтия: Този закон е една стъпка, която ще влезе в историята на Република България, тъй като 28 години не се откри политическа воля, която да сложи този въпрос на дневен ред.
Мустафа Хаджи изиска четири промени в препоръчаните два проектозакона за вероизповеданията. Първата - да бъде упълномощен Висшият ислямски институт.
Мустафа Хаджи, основен мюфтия: За да може да приготвя нужните фрагменти, които да служат в джамиите в България и дружно с това да не са под външно въздействие.
Висшият ислямски институт в този момент няма хабилитирани преподаватели, по тази причина се канят гост-преподаватели.
Мустафа Хаджи, основен мюфтия: Ние ще създадем всичко допустимо, в случай че вероятно можем да ги осигурим от Европейски Съюз, да го създадем оттова. Ако вероятно, обаче, не успеем - да го създадем от друга страна.
Мустафа Хаджи изиска още най-малък предел на възнаграждение за преподавателите и свещенослужителите, с цел да няма отлив.

Според основния мюфтия, вероизповеданията в България, които са под 1% от популацията, също би трябвало да получават държавно финансиране. Главното мюфтийство желае да взе участие в разискванията на проектозаконите за вероизповеданията в Народното събрание.

В момента се ремонтира Томбул джамия в Шумен, а за Ибрахим паша в Разград, включена в каталога на ЮНЕСКО - тече конкурс, стана ясно още след срещата с премиера.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР