Германски градове един след друг се изправят пред забрана на

...
Германски градове един след друг се изправят пред забрана на
Коментари Харесай

Дали промяната на позицията на Меркел за дизеловите автомобили ще спечели избирателите?

Германски градове един след различен се изправят пред възбрана на някои по-стари дизелови коли. Последиците раздрусват политиката и оказват влияние върху провинциалните държавни управления и съдружното държавно управление на Ангела Меркел, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

В Германия има стотици хиляди водачи на дизелови коли. По стичане на събитията те са и гласоподаватели - нещо, за което немската канцлерка Ангела Меркел прекомерно добре си дава сметка броени дни преди изборите в многолюдната провинция Хесен.

Дизелова възбрана заплашва Франкфурт - най-големия град в Хесен, а Меркел подхваща по-големи старания за да резервира своя Християндемократически съюз (ХДС) на власт в провинцията.

Канцлерката също по този начин се стреми да възвърне доверието към своето съдружно държавно управление в Берлин след месеци на вътрешни битки и пагубен резултат за съдружните й сътрудници - Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - на провинциалните избори в Бавария по-рано този месец. Но доста въпроси остават открити.

Натискът от Хесен очевидно кара Меркел да промени позицията, която заемаше по-рано, макар че тя не споделя това. Месеци наред в дебатите за това по какъв начин да се подходи към сериозния проблем на Германия със замърсяването на въздуха в градовете Меркел заставаше на страната на тези, които се отнасят скептично към модернизирането на дизеловите мотори с нови катализатори.

Модернизирането би коствало хиляди евро за всеки автомобил и две или три години работа за механиците. " Наистина ли това е вярното решение за автомобилния бранш? ", попита Меркел през май.

Сега обаче тази опция е много евентуална, въпреки и лимитирана до избрани градове. Но автомобилостроителите, които ще би трябвало да платят за цялото упражнение, още не са уверени.

Автомобилните компании се отнасят хладно към концепцията и споделят, че технологията не е изпитана, да не приказваме за разноските. ГСДП предлага те да поемат разноските за над 2,5 милиона дизелови автомобила в отговор на абсурда с измамата с излъчванията, само че транспортният министър Андреас Шойер от ХСС не подхваща ходове в тази тенденция.

Меркел резервира безмълвие. Най-висшият немски чиновник в региона на отбраната на потребителите Клаус Мюлер е сюрпризиран: " Аз съм заинтригуван, че тя оставя този главен въпрос, който визира толкоз доста хора, на министъра на околната среда и министъра на превоза ", сподели той.

Меркел упорства, че автомобилният бранш би трябвало да възвърне изгубеното доверие, само че не дава цялата поддръжка, която може да окаже канцлерството, за намиране на решение.

Междувременно съдилищата вземат нещата в свои ръце. Завеждащата правосъдни каузи природозащитна организация " Дойче умвелтхилфе " /Помощ за околната среда/ реализира една след друга забрани за придвижване на автомобили; в Хамбург два пътни сектора в частите отвън центъра на града към този момент са затворени за всички с изключение на новите дизели.

Подобна орис в идните месеци чака водачите на дизелови коли във Франкфурт, Щутгарт, Ахен и Берлин.

Ограниченията за замърсяване на въздуха, основаващи се на инструкция на Европейски Съюз, са в действие от 2010 година, само че политиците, автомобилостроителите и локалните управляващи не подхващат дейности.

Автомобилното лоби е едно от най-силните в Германия и има близки връзки с държавното управление. Причините са ясни: над 800 000 души работят за производителите и техните доставчици. Секторът заплаща налози за милиарди и заема водещо място в облагите от износа.

А немските автомобилостроители са предани на дизеловите мотори, в които от дълго време са водачи.

Непрестанните разкрития за излъчванията нервират политиците. Шойер настоя неотдавна при заемането на поста: " Аз не съм другар на автомобилните шефове. "

Но в това време той акцентира смисъла на автомобилния бранш за немската стопанска система и упреква политическата съпротива, че се стреми да унищожи дизела.

" Смачкване на дизела " е понятието, употребявано от автомобилното лоби, въпреки и дискретно.

Остава да се види дали дизеловите забрани ще бъдат главен въпрос на изборите в Хесен в неделя. Ако ХДС, който сега оглавява коалиция със Зелените в провинцията, понесе проваляне, смутовете в партията може да се засилят преди нейната национална конференция през декември.

Меркел демонстрира, че има намерение да се бори за преизбиране отпред на партията. Едно нещо стана ясно от социологическо изследване неотдавна: каквото и друго да мислят гласоподавателите за своята канцлерка, която ръководи от 13 години, към две трети считат, че тя не прави задоволително за водачите на дизелови коли. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР