СподелиУкрайна спечели подкрепата на международната общност по отношение на териториалната

...
СподелиУкрайна спечели подкрепата на международната общност по отношение на териториалната
Коментари Харесай

След срещата за мир в Швейцария: Русия осмя форума, 80 държави подкрепиха Украйна

Сподели
Украйна завоюва поддръжката на интернационалната общественост във връзка с териториалната си целокупност и част от възгледите си за пътя към преустановяване на съветската инвазия.

В същото време огромни страни като Индия, Бразилия и Южна Африка не подписаха общата декларация, отбелязва английският в. „ Файненшъл таймс “, в коментар за провелата се в Швейцария среща за мир в Украйна.

Изданието прецизира, че взаимното официално съобщение от конференцията е било подписано от близо 80 от присъстващите 92 държавни делегации.

Според участващите страни „ зачитането на териториалната целокупност и неприкосновеността на всички страни “ ще „ послужи като основа “ за разрешаване на спора в Украйна.

В документа са залегнали три точки от показания преди време от украинския президент Володимир Зеленски Мирен проект в 10 точки.

Става въпрос за продоволствения експорт, нуклеарната сигурност и връщането от страна на Русия на украинските военнопленници.

Според „ Файненшъл таймс “ тези точки са били определени, с цел да завоюват разрастващите се страни, които до момента не са подкрепяли Киев.

В същото време изданието обръща внимание на обстоятелството, че до момента в който поддръжката за Украйна в края на срещата на върха е била впечатляваща, други страни със стратегическа роля – като Саудитска Арабия и ОАЕ, също не са подкрепили общата декларация, което е удостоверение за продължаващото интернационално политическо и икономическо въздействие на Русия, написа Българска телеграфна агенция.

Москва нямаше собствен представител в Швейцария, присъединяване във форума не взе и главният покровител на Кремъл – Китай. Според украинския президент самият той е подготвен да изчака някои страни да се причислят към взаимното официално съобщение по-късно,

стига те да споделят „ същите полезности на думи и каузи “.

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис, която бе упълномощена да взе участие в мирната конференция в Швейцария от името на президента Джо Байдън, съобщи, че Путин „ не приканва за договаряния, а приканва Украйна да се съобщи “, показва „ Файненшъл таймс “.

Тя разяснява предложенията на Путин, които бяха направени в навечерието на срещата в Швейцария.

Той упорства за абсолютно предаване на Москва на четири украински области и преустановяване на дейностите по присъединението на Украйна към НАТО.

Според американския в. „ Ню Йорк таймс “ Зеленски не е отстъпил от своето виждане за постигането на дълготраен мир, което гласи, че Русия би трябвало да се изтегли изцяло от окупираните територии и чак тогава да се договаря с нея.

Друг английски вестник – „ Гардиън “, също подчертава върху страните, които не са подписали окончателния текст на взаимната декларация.

Като обръща внимание на присъединението към официалното съобщение на Турция, която поддържа тесни търговски взаимоотношения с Русия, изданието акцентира, че в същото време отсъстват подписите на представителите на Саудитска Арабия, Индия, Южна Африка, Тайланд, Индонезия, Мексико и ОАЕ.

Бразилия също не се е включила, само че тя е оповестила, че взе участие във форума в Бюргенщок със „ статут на наблюдаващ “. „ Гардиън “ цитира председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съгласно която за постигането на мир в Украйна „ ще е нужно време “.

Според трети английски вестник – „ Индипендънт “, точката в общото официално съобщение за „ зачитането на териториалната целокупност “ съгласно устава на Организация на обединените нации „ сигурно не се нрави на Путин “.

Изданието акцентира вярата на доста от страните участници във форума в Швейцария, че в бъдеще Москва ще тръгне по общия път за реализиране на мир в Украйна.

„ Много международни водачи пропуснаха срещата в Швейцария, като има напън върху Киев да потърси директни договаряния с Кремъл “, отбелязва създателят във вестника Лорънс Норман. „ Далеч от неволите си на бойното поле Украйна се бори да задържи света единен зад своето виждане за преустановяване на спора с Русия “, написа още „ Уолстрийт джърнъл “.

Според изданието „ световната дипломатическа атака “ на Украйна в последна сметка не е съумяла да реализира цялостна изолираност на Москва.

Кремъл съобщи през днешния ден, че конференцията за Украйна, проведена от Швейцария, е дала незначителни резултати и е посочила безсмислието на диалозите без присъединяване на Русия, съобщи Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред публицисти, че резултатите от срещата са „ близки до нулата “. Русия остава отворена за разговор с всички страни, които имат намерение да го водят, и ще продължи да предава позицията си на тях, сподели Песков.

Миналата седмица президентът Владимир Путин съобщи, че Русия е склонна да постави завършек на войната, само че сложи условия на Украйна – отвод от упоритостите си в НАТО и евакуиране на войските от четири района, за които претендира Москва – които Киев отхвърли като равносилни на капитулация, отбелязва Ройтерс.

На срещата на върха през уикенда в Швейцария западните сили и техните съдружници осъдиха нахлуването на Русия в Украйна, само че не съумяха да убедят огромните необвързани с позиция във връзка с спора страни да се причислят към заключителното им изказване, като нито една страна не съобщи интерес да бъде хазаин на последваща сходна среща.

Повече от 90 страни взеха присъединяване в двудневните договаряния в швейцарски алпийски курорт по молба на украинския президент Володимир Зеленски, макар че Москва не бе измежду поканените.

На собствен ред Русия осмя събитието. Решението на Китай да не взе участие съвсем подсигурява, че срещата на върха няма да успее да реализира задачата на Украйна да убеди огромните страни от „ Глобалния Юг “ (геополитически термин за разрастващите се страни – бел. ред.) да се причислят към изолирането на Русия.

Все отново конференцията даде опция на Киев да показва поддръжката на западните съдружници, от която съгласно него се нуждае, с цел да продължи да се бори против надалеч по-голям зложелател.

Песков разяснява и изявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по отношение на диалозите сред страните в алианса за разполагането на спомагателни нуклеарни оръжия, определяйки ги като ескалация на напрежението.

НАТО води договаряния за разполагане на повече нуклеарни оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна подготвеност на фона на засилващата се опасност от Русия и Китай, съобщи по-рано през днешния ден Столтенберг в изявление за английския вестник „ Телеграф “.

Говорителят на Кремъл съобщи, че мненията на генералния секретар на НАТО наподобява опонират на официалното съобщение от мирната конференцията за Украйна, в което се споделя, че всяка опасност или приложимост на нуклеарни оръжия в подтекста на спора в Украйна е неприемлива.

„ Това не е нищо друго с изключение на следващата ескалация на напрежението “, съобщи Песков.

По-рано през днешния ден Кремъл сподели, че са били осъществени контакти със Съединени американски щати по отношение на възможната замяна на пандизчии, включително и журналиста от „ Уолстрийт джърнъл “ Еван Гершкович, само че че би трябвало кореспонденцията да остане надалеч от медиите.

„ Искам още веднъж да ви припомня за диалога на президента (Владимир Путин) с ръководителите на осведомителните организации в Санкт Петербург – той удостовери, че има такива контакти “, сподели Песков.

„ Те не престават, само че би трябвало да продължат да се организират в цялостна тишина… Поради това не могат да бъдат предоставяни никакви известия, изказвания или информация по този въпрос “, посочи той.

На питане за какво делото за шпионаж против Гершкович ще се организира при закрити врата, Песков отговори, че не може да разяснява сходни въпроси, защото това е решение на съда.

По-рано през днешния ден съветските новинарски организации ТАСС и РИА Новости оповестиха, че делото против Гершкович ще стартира на 26 юни и ще бъде гледано при закрити врата, като се позоваха на пресслужбата на съда, пред който ще бъде изправен американския публицист, отбелязва Ройтерс.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР