Германия вече не е световен лидер в областта на износа

...
Германия вече не е световен лидер в областта на износа
Коментари Харесай

Китай вече е най-големият износител на машинни части

Германия към този момент не е международен водач в региона на износа на продукция от региона на машиностроенето. През 2020 година Китай за първи път изпревари Германия, оповестява вестник Die Welt, базирайки се на източник от Асоциацията на немските машиностроители и производители на промишлено съоръжение (VDMA).

Миналата година делът на Китай в интернационалната доставка на машини и промишлено съоръжение доближи 15,8%, до момента в който този на Германия – 15,5%.

Според изданието, представено от БГНЕС, през 2019 година Германия към момента е била преди Китай по този индикатор с съвсем 1,4%.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Китайската стопанска система регистрира рекорден напредък за първите три м...

В допълнение към Германия, други огромни страни - експортьори на машини и системи, за разлика от китайците, демонстрират наклонност към понижаване на техния дял в международната търговия с машини. Съединени американски щати, да вземем за пример, продължава да заема трето място с 9,1% от международния експорт на машини, следвани от Япония с малко под 8,6 % и Италия с 6,7 %.

Тази смяна, обаче, не е изненадваща. Китай е най-големият производител на машини в света, споделя Улрих Акерман - началник на външната търговия във VDMA. Обемът от продажбите на машини, създадени в Китай, е съвсем толкоз огромен, колкото продажбите на четирите страни Съединени американски щати, Германия, Япония и Италия взети дружно. " Така че беше въпрос на време Китай да се трансформира в водач в износа на машини ", счита Акерман.

Междувременно конкуренцията от Китай също е повишена. Изнесената продукция към този момент не отива единствено за разрастващи се страни в Африка и Азия. В Германия Китай сега е най-големият задграничен снабдител, което евентуално е обвързвано и с присъединяване на немски компании в производството в Народната република. Ако тези компании доставят обособени машини или елементи в главния цех в Германия, тези артикули също са включени в китайската статистика за износа.

Пандемията даде мощен подтик на възхода на Китай, защото страната беше наранена от ковид доста рано и единствено за малко време, до момента в който европейският пазар на продажби претърпя сериозен спад по време на пандемията, изясни Акерман. Там обаче немските производители са най-важните снабдители.

Силното икономическо възобновяване в Европейски Съюз може да помогне за по-бързото увеличение на износа на машини от Германия през настоящата година и да даде опция на промишлеността да се върне на върха, счита той.

Зад триумфа на Китай стои така наречен тактика „ Произведено в Китай 2025 “, посредством която страната се стреми към софтуерно превъзходство в разнообразни индустриални области, в това число интелигентното произвеждане или в региона на роботиката и селскостопанските технологии.

От една страна, Китай реализира забележителен прогрес в доста области и се трансформира в „ сериозен съперник “ в доста области, като за задачата държавното управление влага обширни запаси в научноизследователска и развойна активност. В същото време Пекин от ден на ден се намесва на пазара, да вземем за пример посредством преференциални оферти за финансиране или стеснен достъп до държавни търгове, което води до неподходящи конкурентни условия за задграничните вложители. Освен това Китай откри смисъла на стандартизацията и освен се пробва да усили въздействието си в интернационалните органи по стандартизация, само че от ден на ден разчита на локалните промишлени стандарти, съобщи Акерман.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР