Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до

...
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до
Коментари Харесай

Защо транспортът ни е като в Африка? От Бургас до София ще се пътува за 3 часа с влак, а до Плевен – над седем?

Министър Гвоздейков се опита да изясни за какво от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с рейс през София, а дистанцията е 280 км

Правим всичко допустимо да осъществим плановете, които са значими са повишение на скоростта и сигурността в БДЖ. Мисля, че до 2027 година, когато е срокът за привършване на всички оперативни стратегии, би трябвало да имаме ЖП връзка сред София и Бургас със скорост над 160 км/час. Това сподели в „ Здравей, България “ по Нова телевизия служебният министър на превоза Георги Гвоздейков.  Разстоянието е 360 км, като машината ще минава маршрута за към 3 часа, добави той, а водещият го скастри, като посочи, че в Европа такива влакове се назовават мудни. 

Виктор Николаев посрещна министъра с въпроса дали оставането му в министерството не е изменничество към „ Продължаваме промяната “, а той отговори, че от време на време в политиката всеки ход е неверен. „ Говорих очи в очи с водачите на партията, с някогашния министър председател. Каквото имаше да споделям, съм го споделил. Дали решението ми е вярно, ще покаже времето, само че аз съм благополучен, че върша това, което съм заречен “, добави Гвоздейков. 

Водещият даде образец с влаковете в Испания, като посочи, че дистанцията от Мадрид до Валенсия е същото като това от София до Бургас и се взема за час и 54 минути, а с кола за 3:23 часа. Цената на билета за трен там е 13 евро, а при нас най-бързо от столицата до морския град по линията се пътува сега за 6:35 часа и това коства 22,90 лв., посочи Николаев. 

„ Трябва да попитаме проектантите за какво е заложена 160 км/час скорост. Това е направено доста обратно във времето. На места може да се развива междинна скорост от 300 км/час “, отговори министърът. 

„ Нека да останем удовлетворени от това, което следва и ще имаме! Мисля, че значително ще покрием всички европейски критерии “, добави той.

Водещият обаче посочи, че дистанцията от Плевен до Бургас, което е 330 км, се изминава за 7:30 часа, а да пътуваш от Русе до Пловдив с рейс си е цяло странствуване, тъй като въпросните 280 километра се изминават за 7:13 часа и то през София. С трен от дунавския град до този под тепетата се пътува 9:09 часа с три смени, добави Николаев, след което заби неуместния въпрос на госта си дали тази обстановка не е по-характерна за Африка, а той се опита да отговори, като посочи, че този развой като цяло се наричал национална транспортна скица и това било разковничето. Трябва да бъде спретнат, с цел да има естествена съгласуваност сред градовете, изясни министърът. 

След това обаче бе запитан за какво я няма тази транспортна скица, а той отговори, че я имало, само че не работила дейно и това е резултата. „ Трябва да успеем да подредим по този начин нещата, че да има идеалната връзка сред трен, рейс, аероплан, морски превоз. Това е концепцията “, съобщи Гвоздейков. 

Той обаче се опита да трансферира топката на общините, като посочи, че задължението бил техен, което породи въпроса коя община би трябвало да се нагърби с железницата от Русе до Пловдив. 

 „ Преди към 3 седмици подписахме контракт с швейцарска компания в Полша и ще получим осем двуетажни влака. Имаме алтернатива при обезпечено финансиране да поръчаме още три. Миналата седмица завърши процедурата за подаване на предложения за 35 едноетажни мотриси ”, сподели още транспортният министър.

Той изясни, че в у нас следва създаване и на необятна мрежа от зарядни станции за електрически автомобили. Проектът ще бъде изпълнен по стратегия „ Транспортна съгласуваност ”, като финансирането е към 90 милиона лв..
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР