Германският канцлер Олаф Шолц е категоричен, че с немски оръжия

...
Германският канцлер Олаф Шолц е категоричен, че с немски оръжия
Коментари Харесай

Шолц: Украйна няма право да поразява руски цели с нашите оръжия

Германският канцлер Олаф Шолц е безапелационен, че с немски оръжия Украйна не може да поразява цели на територията на Русия, съобщи ДПА.

" Имаме ясни правила, контрактувани с Украйна, за оръжейните доставки, които сме направили до момента. И те работят. Поне такава е моята доктрина ", съобщи Шолц на събитие в Берлин, отдадено на 75-годишнината от приемането на немската конституция.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Германия доставя на Киев артилерийски установки с огромен обхват на деяние, като да вземем за пример ракетната установка " Марс II ", която има обхват на деяние над 80 км.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче твърди, че на украинските въоръжени сили е неразрешено да употребяват западни оръжия за поразяване на цели на територията на Русия.

В неотдавнашно изявление за " Ню Йорк Таймс " Зеленски незабавно изиска от съдружниците на Украйна да дадат позволение оръжията да бъдат употребявани за поразяване на съветски артилерийски позиции наоколо до украинската граница.

Досега Украйна можеше да поразява цели в Русия единствено благодарение на безпилотни самолети, създадени на нейна територия.

Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер неотдавна стана първият член на ръководещата коалиция в Германия, който обществено поддържа разхлабването на рестриктивните мерки за потребление на западни оръжия от Украйна.

Според обява във в. " Ню Йорк таймс " държавното управление на Съединени американски щати към този момент обмисля да позволи потреблението на западни оръжия за обстрел на цели на съветска територия.

" Мисля, че е пристигнало времето съдружниците да обмислят дали да не анулират някои от рестриктивните мерки, които са наложили върху потреблението на оръжията, които са дарили на Украйна ", сподели и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление за сп. " Економист ", като подсети, че се водят боеве в Харковска област. " Да се лишава на Украйна опцията да употребява тези оръжия против законни военни цели на съветска територия мощно затруднява отбраната ѝ ", акцентира той.

Британският външен министър Дейвид Камерън съобщи по време на неотдавнашното си посещаване в Киев, че Украйна сама би трябвало да реши дали да употребява английски оръжия против позиции в Русия, цитира dir.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР