Газовият оператор Булгартрансгаз“ започва необвързващо пазарно проучване за търсене на

...
Газовият оператор Булгартрансгаз“ започва необвързващо пазарно проучване за търсене на
Коментари Харесай

„Булгартрансгаз“ проучва интереса за пренос на водород

Газовият оператор „ Булгартрансгаз “ стартира необвързващо пазарно изследване за търсене на потенциал за транспорт на водород. Целта е да се тества интереса на пазарните участници към евентуалното потребление на водород като част от бъдещия енергиен микс.

Чрез провеждането на изследването ще бъдат разпознати предстоящите потребности от потенциал за превозване на водород, евентуалните места за произвеждане в България, както и изходни точки към крайните консуматори. То ще бъде координирано и със прилежащи оператори, а получените резултати ще допринесат за своевременното обмисляне и създаване на нужната инфраструктура за транспорт на водород за и през България.

Дружеството осведоми всички сегашни и евентуални пазарни участници (производители, търговци и потребители) за опцията да показват своите необвързващи прогнози за търсене на потенциал за транспорт на водород.

Информацията следва да бъде показана до 15 септември 2023 година

След култивиране на получените поръчки от пазарните участници резултатите ще бъдат показани под формата на агрегирани данни.
Анализ на готовността на мрежата
В края на 2022 година „ Булгартрансгаз “ стартира да търси съветник, който да проучва готовността на сектори от актуалната газопреносна мрежа придвижват смеси от газ и водород. В средата на април е подписан контракт с единствения участник в процедурата – компания „ Симатек “ ЕООД, който обаче е оповестен в Агенцията за публични поръчки месец по-късно. Според документите сдружението има 18 месеца да даде разбора.

Индикативната стойност на поръчката, заложена от „ Булгартрансгаз “, е 350 хиляди евро без Данък добавена стойност, само че ценовото предложение на компанията е за 314 хиляди евро без Данък добавена стойност.

То включва инспекция на наличните данни, разбори и оценки, които да обезпечат умозаключение за всеки един от предоставените участъци/подучастъци дали е приспособен, или е належащо да бъде преоборудван за транспорт на природен газ – водородни смеси в концентрации до 5%, до 10% и до 20% водородно наличие, при настоящи експлоатационни условия.

Обявените за изследване уреди са компресорните станции Ихтиман, Кардам и Лозенец, както и газоизмервателни станции.
 Планът на „ Булгартрансгаз “: още газ и водороден план за 1.6 милиарда лева Планът на „ Булгартрансгаз “: още газ и водороден план за 1.6 милиарда лева
Водородните упоритости на сдружението включват и план за създаване на водопровод за транспорт на чист водород от Солун до София, който се възнамерява дружно с гръцката DESFA. За него ще се кандидатства за включване измежду европейските планове от общ интерес и приемане на безплатно финансиране.

За превозване на водород заприказва и другият метафоричен оператор у нас ICGB, който съобщи, че преглежда вероятността за транспорт на водород по връзката IGB, само че за това е необходим разбор.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР