Гърция очаква нов рекорд в туризма, след като едва миналата

...
Гърция очаква нов рекорд в туризма, след като едва миналата
Коментари Харесай

Гърция очаква нов голям рекорд в туризма

Гърция чака нов връх в туризма, откакто едвам предходната година посрещна рекордните 27,8 милиона гости, оповестява немският бизнес ежедневник " Ханделсблат ". Тази година се чака да бъде преминат и прагът от 30 милиона туристи. Според данни на гръцката централна банка броят на задграничните гости за първото полугодие е скочил с 6,6 %, а приходите - с цели 7,1 %.

Растежът е траял и през лятото, като в месеците от юни до август пасажерите, идващи по гръцките летища, са се нараснали с 9,7 % по отношение на предходната година. Перспективите за слабия туристически сезон също са положителни. Според данни на организацията на гръцките туроператори самолетни компании и чартърни сдружения оферират за септември с 310 000 или 13 % повече места от миналогодишните. За октомври потенциалът се е повишил с близо 19 %.

По-този метод туризмът от ден на ден се обрисува като мощен мотор, който да изтегли Гърция от рецесията, показва " Ханделсблат ". От началото на рецесията през второто полугодие на 2008 година страната загуби над една четвърт от стопанската система си, отбелязвайки най-дълбоката и продължителна криза за европейска страна в спокойно време.

Туризмът играе все по-голяма роля за стопанската система. Ако при започване на рецесията през 2010 година той носеше 15,6 на 100 от брутният вътрешен артикул, то през 2016 година приносът му към този момент бе 18,6 %, съгласно оценки на браншови организации. На някои места туристическият напор даже е несъразмерен. Остров Санторини от групата на Цикладските острови при население 25 000 души тази година е посрещнал близо 2 милиона туристи и към този момент се приказва по какъв начин може да бъде стеснен броят на посетителите, написа Българска телеграфна агенция.

Сред огромните фактори за туристическия взрив е отливът от прилежаща Турция на фона на вълната от терористични удари, несполучливият опит за прелом предходната година и последвалите политически разтърсвания. Въпреки това рецесията в турския туризъм визира и гръцките доходи, най-много поради последствията за круизния туризъм. След терористичната вълна от 2016 година огромните круизни оператори заобикалят турските пристанища като Истанбул, Мармарис и Бодрум и като цяло изтеглят кораби от Източното Средиземноморие. От това страдат гръцките острови, които нормално бяха част от турските направления.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР