Френският президент пося объркване в международната общност и накара западните

...
Френският президент пося объркване в международната общност и накара западните
Коментари Харесай

Макрон втрещи Запада, но Китай го похвали

Френският президент пося комплициране в интернационалната общественост и накара западните съдружници да настръхнат, като прикани за " стратегическа автономност " на Тайван след пътуването до Китай предходната седмица, в границите на което се срещна с президента Си Дзинпин. Но непредвиденото предложение на Еманюел Макрон беше приветствано като " брилянтно решение " тази седмица в Китай, където държавни новинарски издания и консуматори на обществени медии похвалиха неговата самостоятелност, съобщи Агенция Франс Прес.

-->
Макрон (45 г.) се наслаждения на банкет като на рокзвезда по време на тридневното му посещаване, в това число беше преследван от искащи селфита студенти в южния град Гуанчжоу, а локалните медии отразиха необятно последвалите му мнения, фокусирайки се върху фразата " стратегическа автономност ".

Статия в понеделник във в. " Глобал таймс " (Global Times), издание ръководено от Китайската комунистическа партия, споделя, че мненията са " явно резултат от дълготрайното наблюдаване и размисъл на Макрон " и съставляват път, който е " относително справедлив, разумен и в сходство със личните ползи на Европа ".

" Някои хора желаят да изградят подправена Европа в публичното мнение, прикривайки същинските европейски гласове и ползи ", се прибавя в публикацията.

Чън Вейхуа, началник на бюрото в Брюксел на държавния " Чайна дейли " (China Daily), написа в Туитър, че " думите на Макрон за стратегическата автономност на Европейски Съюз и съпротивата против нова Студена война и отделянето също ще се окажат брилянтно решение ".

Пекин, който твърди, че Тайван е част от територията му, с цел да бъде върнат един ден, от дълго време се пробва да наруши решимостта на Запада по трънливия въпрос.

И неотдавнашните думи на Макрон за разграничаване на Европа от Вашингтон по тематиката за Тайван допускат, че напъните на Китай може да имат прочут триумф, показва Агенция Франс Прес, съобщи БНР.

" Осмелявайки се да приказва намерено за автономност, Европа напредна ", разяснява консуматор на обществената медия Вейбо.

" Брилянтно решение "

Докато репутацията на множеството западни водачи в Китай пострада през последните години, Макрон се радва до огромна степен на удобен публичен имидж – отношение, което излиза наяве от ордите студенти в Гуанчжоу.

Неговото предпочитание в неотдавнашното изявление да разграничи френската външна политика от тази на Съединените щати по въпроса за Тайван оказа помощ за укрепването на тази почитател база.

Един консуматор на Вейбо разяснява: " Идеите на Макрон са доста положителни. Арогантността и бездействието на Европа в продължение на доста години доведоха до изключителна стратегическа бездейност, като тя бе поставяна до Съединени американски щати. "

Но тези триумфални китайски вероятности бяха смекчени от по-трезви гласове, съгласно които геополитическите действителности постановат Франция и Европа да останат значително обвързани със Съединени американски щати.

Ху Сицзин, изтъкнат политически коментатор и някогашен основен редактор на " Глобал таймс ", написа в понеделник във Вейбо, че – макар розовите мнения на Макрон – е " нереалистично " Китай да мисли, че Франция ще застане на тяхна страна в бъдеща борба със Съединените щати.

Европа и Съединени американски щати " имат споделени полезности и са обвързани от НАТО ", написа Ху. " Но можем твърдо да имаме вяра, че до момента в който Китай третира европейските страни рационално и заслужено, до момента в който Съединени американски щати ги принуждават да се опълчват на Китай, споровете сред техните стратегически ползи ще изплуват на повърхността. “

Други онлайн коментатори бяха по-цинични по отношение на претекстовете зад мненията на Макрон.

Каква е изгодата, написа консуматор на Вейбо. " Той ще каже едно нещо, когато пристигна тук, с цел да завоюва стопански изгоди, а по-късно ще направи друго, когато получи парите. Така е от десетилетия. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР