Българският филм Амброзия“ спечелил наградата за късометражен сюрреалистичен филм на

...
Българският филм Амброзия“ спечелил наградата за късометражен сюрреалистичен филм на
Коментари Харесай

И ний сме дали нещо на сюрреализма: Сънуваш плеймейтка, а на сутр...

Българският филм „ Амброзия “ спечелил премията за късометражен халюцинационен филм на фестивал във Франция. Сюжетът включва 14 поеми, четирима герои в 17 минути. Червената линия е депресията измежду хората и тяхната неспособност да изразят страстите си, мислите си, позициите си. Така го разказват някои публицисти, въпреки да не съм сигурен, че са го гледали.

 

17 минути единствено, а режисьорът Боримир Илков-Боно е уловил драматизма у българите (може би освен у тях…), които остават неразбрани. Или пък те не схващат това, което им се случва. Двустранен развой. И журито споделило тежката си дума.

 

Краткият вид: Сюрреализъм е точката на секване сред сън и реалност.

 

Сюрреализмът се появява във Франция през 1924 година когато Андре Бретон разгласява първия му манифест. Името на течението безусловно значи „ свръх натурализъм “. Бретон го взема от подзаглавието на пиесата „ Гърдите на Тирезий “ на Гийом Аполинер.

Сюрреализмът е придвижване в изкуството от 20 години на ХХ век. Изповядват го художници, писатели, режисьори, откриватели, философи. Всички те изследват магията, коато свързва сънищата с действителността.

 

У нас сюрреализмът за мнозина е метод на живот.

 

Абитуриентска рокля за 25 бона е подобен образец.

 

За 50 лв. ще те прегледа доцент, доктор по медицина, за 120 лв. дамата ти получава нова прическа. На маса обаче се гневите на медицината. Щото, нали, трябвало да е безвъзмездна. Не е сън, що се смеете.

 

Замислете се, какво сте сънували в последно време. Мъжът: секс с плеймейтка? Тя – брак с милионер и живот в Дубай? Двамата - запой с другари. Нова мощна кола, отмора в Гърция и още от този род…

 

Но се събуждате и какво виждате? Пак Борисов прави държавно управление. ПП-ДБ са в храстите и плашат с реванш. Българският народен тим не губи мачове, само че не взе участие на Европейското. Влизате в магазина и виждате с просто око, че олиото е по-скъпо в сравнение с в Германия - самичък сте го видяли, когато гостувахте на децата в Манхайм...

 

Това е Родината, за която не сте подготвен да умрете, само че твърдите, че обичате. Тук сънищата и действителността се сливат по някакъв идиотски метод и някакви лелки пишат, че водач на " великолепие " приличал съвсем на Левски, а друга държи на мнението, че Бойко същински мачо. И Руменчо, и Руменчо притуря трета пенсия, която не помни какво е закусвала, камо ли какво е сънувала. С приятелки и трите шшукат: Ма, нали той беше летец, що стана внезапно водолаз? Тази сюрреалистична линия им се губи някъде сред калъфа за очила и крема за болните стави.

 

В репортаж от Столипиново не е изключено да видите откраднатото ви колело.

 

В репортаж от Народното събрание обаче е гаранция, че ще видите тези, които ни откраднаха всичко до момента в който спим и сънуваме секс с плеймейтка и брак с чичко паричко.

И тогава ни се желае да стане като в определението на Андре Бретон... Бам, бам, бам - колкото има в пълнителя на един " Макаров ". Не Марков, Макаров...

 

Сюрреализъм, братя и сестри.

 

Тарантино е споделил: Много хора мислят, че ориста е това, което желаят да им се случи. Грешат. Съдбата е това, което не желаят, само че им се случва, само че им се случва. Тарантино, обичащият да чете Пастернат...

 

Може би някой ден даже ние, българите, ще се събудим.

 

Филмът „ Амброзия “ е бил жертван да завоюва.

 

Емил Азар
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР