Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският

...
Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският
Коментари Харесай

Европейски лидери на преговори със Зеленски

Френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц и италианският министър председател Марио Драги дойдоха дружно в Киев, с цел да се срещнат с президента на Украйна Володимир Зеленски, предадоха международните организации. Към тях се причисли и румънският държавен глава Клаус Йоханис, който пътува настрана по различен маршрут.
Визитата стана ден преди Европейска комисия да направи рекомендация за статута на Украйна като претендент за участие в Европейски Съюз.
Пред немския вестник " Билд " Шолц съобщи, че задачата им била да покажат освен взаимност, само че и да уверят, че помощта - финансова, филантропична, както и доставянето на оръжия, ще продължи.
Макрон, Шолц, Драги и Йоханис посетиха Ирпин. Лидерите гледаха видеозапис, сниман преди три месеца, в разгара на сраженията.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази вяра, че задачата на визитата няма да е единствено да се договорят доставките на още оръжия за Украйна, тъй като по думите му това е безсмислено и вреди повече на страната.
До края на юни Съединени американски щати ще пратят на Украйна реактивни системи за залпов огън HIMARS, заяви ръководителят на Комитета на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мили след съвещанието на контактната група " Рамщайн-3 ".
Международната общественост е предоставила на Украйна 97 000 противотанкови системи, " това е повече от броя танкове в целия свят ", сподели Мили. И добави, че 420 украински военни са подготвени да ръководят гаубици М777, 300 - самоходни гаубици М109, 129 - бронетранспортьори М113, 100 - дронове, а 60 - да ръководят HIMARS.
Междувременно канадската министърка на защитата Анита Ананд даде обещание да бъдат доставени на Украйна 10 сменяеми дула за гаубици М-777 като нова военна помощ на стойност 9 млн. канадски $ (6,9 млн. щатски долара).
Двама американци, доброволци в Украйна, са в неопределеност от няколко дни и " може би са в съветски плен ", споделиха техни близки и членове на Конгреса на Съединени американски щати. Говорителят на Белия дом Джон Кърби прикани жителите на страната да не отпътуват да се бият.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР