Френският парламент прие двата законопроекта за предотвратяване на разпространението на

...
Френският парламент прие двата законопроекта за предотвратяване на разпространението на
Коментари Харесай

Франция със спорни мерки срещу фалшивите новини

Френският парламент одобри двата законопроекта за попречване на разпространяването на подправена информация по време на предизборни акции.

Припомняме, че още през октомври новите ограничения получиха утвърждението на депутатите, само че трябваше да се върнат в Сената за гласоподаване.

Законопроектите " Фалшиви вести " разрешават на претендент или политическа партия да изиска правосъдно предписание, предотвратяващо публикуването на " погрешна информация " през трите месеца на национални избори.

Те също по този начин дават на управляващите във Франция опцията да затварят всяка мрежа, " следена от или под въздействието на непозната мощ ", в случай че " съзнателно популяризира подправена информация, която може да промени целостта на изборите ".

Президентът Еманюел Макрон поддържа законодателните промени, защото персонално се е сблъсквал с подправени вести за себе си. Опозицията обаче ги нападна като прибързани, неефективни и рискови за свободата на словото.

Министърът на културата Франк Риесте отбрани нуждата от сходен закон в изявлението си пред депутатите преди вота. По думите му, подправените вести сега се популяризират прекомерно свободно и нанасят по-големи вреди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР