Франция е била подготвена за сценарий с ново намаляване на

...
Франция е била подготвена за сценарий с ново намаляване на
Коментари Харесай

Франция увери, че е подготвена за намаляването на руския газ

Франция е била готова за сюжет с ново понижаване на съветските газови доставки, съобщи министърката на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше, представена от Ройтерс. Тя сподели това, откакто през вчерашния ден " Газпром " разгласи, че от на следващия ден, 1 септември, напълно ще спре доставките за френската група " Анжи " (Engie).

" Русия употребява газа като военно оръжие и употребява претекста за използването на договорите от страна на " Анжи ", с цел да понижи още повече снабдяването на Франция, което към този момент беше свито фрапантно ", показва министърката в официално съобщение.

" Франция се е подготвила за този сюжет от пролетта: запълването на газохранилищата се чака да доближи максимума до към две седмици ", увери Пание-Рюнаше, като добави, че вносът е бил диверсифициран, тъй че в този момент страната зависи от съветския газ единствено на 9 % по отношение на 17 на 100 преди войната в Украйна.

По думите ѝ енергийната спестовност е най-хубавият отговор на енергийната и климатична рецесия, през която прекосяваме сега.

" Газпром " е понижил доставките на газ за френската енергийна корпорация " Анжи " поради неплащане на юлските доставки в цялостен размер, съобщи ТАСС, цитирайки известие на съветската компания. Холдингът е уведомил " Анжи ", че доставките на газ ще спрат напълно от 1 септември, до момента в който не бъде осъществено цялостно възнаграждение.

" Газпром " твърди, че към края на работния ден на 30 август " Газпром износ " не е получил в цялостен размер заплащанията за газа, доставен на френската компания през юли по настоящите контракти и в сходство с указа на съветския президент от 31 март 2022 година

Решението на " Газпром " беше оповестено ден преди плануваното за през днешния ден прекъсване на подаването по газопровода " Северен поток-1 " за профилактика.

" Анжи ", която взе участие с дял от 9 % в холдинга " Норд стрийм " (Nord Stream), не пожела да разяснява прекъсването на " Северен поток-1 ".

Доставките на " Газпром " за " Анжи " са намалели доста от началото на войната в Украйна до към 1,5 тераватчаса месечно в последно време по отношение на общо 400 тераватчаса годишно в Европа, разгласи през вчерашния ден френската енергийна компания. " Анжи " към този момент е осигурила нужните размери, с цел да извърши уговорките си към своите клиенти и личните си потребности, и е въвела голям брой ограничения, с цел да понижи доста всевъзможни директни финансови и физически въздействия, които биха могли да зародят вследствие на спиране на доставките на газ от " Газпром ", се споделя в известието.

Помолена да разяснява известието на " Газпром ", френската министър-председателка Елизабет Борн посочи, че клиентите на " Анжи " би трябвало да бъдат спокойни, защото компанията има други източници за доставяне, с изключение на съветския газ.

" Като цяло, опитваме се да се организираме и да се подготвим за случай на тотално прекъсване на газовите доставки от Русия ", добави тя в изявление за телевизия Монте-Карло Те Ем Се (TMC).

Съвет по защита

В подтекста на мощно повишаване на електричеството и опасения от вероятно цялостно прекъсване на съветските газови доставки, френското държавно управление ускорява натиска за по-бързо понижаване на потреблението. Министър-председателката Елизабет Борн през вчерашния ден прикани френските предприятия към енергийна спестовност на фона на заплахата от дефицит на газ през зимата.

За петък е плануван Съвет по защитата в Елисейския замък, отдаден на енергетиката.

" Снабдяването с газ и електричество е от жизненоважно значение за страната, тъй че Съветът за защита и национална сигурност ще има за цел да направи резюме на обстановката и на вероятните сюжети, за може да има цялостна подготовка през есента и зимата ", се споделя в известие на френското президентство.

Русия твърди, че извършва уговорките си

И до момента в който европейските страни се стараят да усилят газовите си запаси преди зимата, опасявайки се от цялостно прекъсване на съветските доставки, представителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли каквото и да било съзнателно задържане на газоподаването от Русия. Според него единствените спънки за износа на съветски газ за Европа са механически проблеми, произлизащи от западните наказания против Москва.

По думите му глобите, наложени от европейските страни, Канада, Съединени американски щати и Англия попречват естествените действия по поддръжка и ремонт, като пречат да вземем за пример на връщането на някои съставни елементи. " Няма друга спънка Русия да извършва договорните си отговорности ", добави Песков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР