Финландският министър-председател обвини Русия, че помага на мигрантите да влязат

...
Финландският министър-председател обвини Русия, че помага на мигрантите да влязат
Коментари Харесай

Финландия: Русия насърчава нелегални мигрантски потоци, граничари им съдействат

Финландският министър-председател упрекна Русия, че оказва помощ на мигрантите да влязат незаконно в страната, като съобщи, че някои от тях са получили помощ от съветски граничари.

Според финландски чиновници мигрантите идват с коли, след което на дребни групи минават границата, с цел да изискат леговище.

Финландия има 1340 км. обща граница с Русия, която е най-дългата в Европа.

Броят на пресичащите границата остава дребен, само че през тази седмица се усилва. Граничните чиновници настояват, че за два дни са записали към 89 прекосявания.

За съпоставяне, през четирите месеца до 12 ноември те са били 91.

Мати Питканийти, полковник от финландската гранична защита, съобщи пред BBC News, че измежду мигрантите има жители на страни като Ирак, Йемен и Сирия, които са пристигнали законно в Русия, само че нямат позволение да влязат във Финландия, която е членка на Европейски Съюз.

" По традиция съветската защита не разрешава на хората да идват на финландската граница без съответните документи ", сподели той. Но добави, че съветските управляващи " несъмнено " са трансформирали политиката си през последните месеци.

Много от мигрантите минават във Финландия с колела, възползвайки се от съглашение, което разрешава прекосяването на границата с велосипед. През предходната седмица Финландия забрани прекосяването с колела.

Най-голяма интензивност се следи към граничните пунктове Нуиямаа и Ваалимаа в Югоизточна Финландия. На конференция министър-председателят Петтери Орпо упрекна съветските управляващи, че улесняват противозаконното прекосяване.

" Ясно е, че на тези хора се оказва помощ, а също по този начин те са придружавани или превозени до границата от гранични чиновници ", сподели Орпо.

През 2021 година хиляди мигранти от страни от Близкия изток и Африка минаха през територията на страните - членки на Европейски Съюз, Полша и Литва, откакто отпътуваха за Беларус - непосредствен съветски съдружник.

По това време Европейски Съюз упрекна беларуския водач Александър Лукашенко, че употребява миграцията като оръжие на хибридната война за дестабилизиране на общността.

Министърът на вътрешните работи Мари Рантанен съобщи на 14 ноември, че нейното държавно управление се готви да ускори сигурността по границата.

Този път към Европейски Съюз през Русия е доста по-безопасен от други направления, употребявани от мигрантите, като прекосяването на Средиземно море по море.

" Щом се разчуе, може да станем очевидци на бързо увеличение на броя на мигрантите. Контрабандистите и мигрантите не знаят по кое време ще се изчерпи тази опция. " - добави Рантанен. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР