Почти половината от руснаците смятат за приемливо използването на мъчения

...
Почти половината от руснаците смятат за приемливо използването на мъчения
Коментари Харесай

Почти половината руснаци оправдават мъченията

Почти половината от руснаците считат за задоволително потреблението на мъчения във връзка с обвинени в " изключителни случаи ", написа Каспаров.ru.

Най-често използването на принуждение бива оправдавано при следствието на тежки насилствени закононарушения, демонстрира изследване на самостоятелния " Левада център ".

Отбелязва се, че през последните пет години процентът на руснаците, смятащи мъченията за възможни, е повишен съвсем два пъти: в случай че през 2019 година на такова мнение са били 28% от интервюираните, през 2024 година 47% мислят по този метод.

При това съвсем двойно е намалял процентът на тези, които считат, че потреблението на мъчения е неприемливо — от 59% през 2019 година на 35% през 2024 година

Допитването е отдадено и на допустимостта на смъртното наказване.

Респондентите, които поддържат тази последна мярка, стимулират позицията си с аргумента, че за тежки закононарушения би трябвало да има заслужено отмъщение, и с това, че суровото наказване ще способства за поддържането на реда. Противниците на смъртното наказване акцентират на първо място, че то е нечовешко, и се притесняват от правосъдни неточности. Смъртното наказване получава по-голяма поддръжка в дребните градове и измежду по-възрастните.

Социолозите означават, че резултатите демонстрират измененията в обществото, настъпили след терористичния акт в московската зала Крокус Сити Хол.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР