Експортно-импортната банка на Съединените американски щати EXIM Bank започва да

...
Експортно-импортната банка на Съединените американски щати EXIM Bank започва да
Коментари Харесай

Американската EXIM Bank може да финансира 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Експортно-импортната банка на Съединените американски щати EXIM Bank стартира да преглежда опцията да се включи в заемното финансиране на 7-ми блок в АЕЦ „ Козлодуй “. Това стана ясно след среща на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов с ръководителя на Борда на шефовете и президент на EXIM Bank Рита Люис.

От нейна страна е била доказана приоритетността за финансиране на плана в България. По думите на Рита Люис банката ще започва дейности на оперативно равнище, с цел да бъде обезпечено финансиране според графика, признат от Народното събрание. В период до 30 юли 2025 година следва да завършат договарянията за обезпечаване на външно финансиране.

Разчитаме на опита и експертизата на Експортно-импортната банка на Съединените американски щати, с цел да бъде построен 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй ” в заложените периоди. Уверен съм, че с присъединението на банка от ранга на EXIM в плана той ще е още по-привлекателен и за други финансиращи институции ”, акцентира Малинов.

По време на диалога са били набелязани нужните стъпки за ускорение на процеса по финансиране.

Експортно-импортната банка на Съединените американски щати е формалната организация за експортно кредитиране на Съединени американски щати. Тя е самостоятелна организация, чиято задача е да поддържа американските компании в развиването на локални и интернационалните планове.
Сътрудничество със Съединени американски щати
В Съединени американски щати Малинов участва и на първото съвещание на Управляващия комитет по Междуправителственото съглашение сред България и Съединени американски щати за съдействие по плана за създаване на нова нуклеарна мощ. Основната тематика на срещата с представителя от страна на Съединени американски щати - помощник-секретарят по интернационалните въпроси в Департамента по енергетиката на Съединени американски щати Андрю Лайт - бе нуждата от навременна реализация на плана.

През април завърши осъществяването на контракта за даване на услуги за първични инженерингови действия и планиране за построяването на 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй ” с реализатор „ Уестингхаус “.

Това дава опция на плановата компания “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности ” да изготви процедура за избор на реализатор и осъществяване на договаряния за обезпечаване на заемно финансиране по плана, стана ясно по време на съвещанието.

По отношение на финансирането на плана министър Малинов напомни, че според решение на Народното събрание от 18.12.2023 година приходите от продажбата на оборудването за плана АЕЦ „ Белене “ би трябвало да бъдат употребявани само за построяването на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ “Козлодуй ”.

Обсъден бе и въпросът за съдействие сред страните в процеса по ръководство на отработеното нуклеарно гориво и радиоактивните боклуци, които се получават в следствие от активността на централата. От американска страна бе показан и опитът в създаването и потреблението на дребни модулни реактори. По думите на министър Малинов в дълготраен проект за България би представлявало интерес да употребява и тази технология за произвеждане на чиста сила.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР