Репресивният апарат на БКП е действал по план, чиято цел

...
Репресивният апарат на БКП е действал по план, чиято цел
Коментари Харесай

ДС е действала по план за тотално компрометиране на лицата, освободени от комунистическите лагери

Репресивният уред на Българска комунистическа партия е работил по проект, чиято цел е била да реализира тотално компрометиране на хората, които са освобождавани от лагерите.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който разгласява.Той съставлява строго поверителни инструкции за правене на проект по лицата, които ще бъдат освободени от Трудово-възпитателно общежитие, а също по този начин и на водачите Николапетковиски, които се намират на независимост.

Документът е от август 1958 година на конструкция на Държавна сигурност в Окръжно ръководство на Министерство на вътрешните работи – Коларовград (Шумен, б.а.), където е един от пандизите в Народна република България, в който са затваряни хора с политически присъди.

От него излиза наяве, че строго поверителните инструкции са спуснати преди да се извърши освобождение на всички лагеристи от Трудово-възпитателно общежитие (по това време най-големият лагер за политически съперници на Българска комунистическа партия „ Белене “ към този момент е събрал всички въдворени от останалите лагери в страната, б.а.).

В Държавна сигурност е разпоредено незабавно след освобождението на лагеристите да бъде тествано дали те се намират в обитаемоте места, в които би трябвало да бъдат.

Лагеристите, които не са имали положително държание е трябвало неотложно да бъдат взети на разработка.

Уточнено е, че Държавна сигурност следва да води дейна активност за „ разложение “ на лица, които са „ близки до нас среди – междинни и небогати селяни “ и те да не бъдат изпращани на съд.

Специално внимание е обърнато на анархистите, за които е посочено, че не са „ разложени “ в Трудово-възпитателно общежитие и е указано разработките против тях да се водят с „ доста бързи темпове “.

Въпреки, че по това време са минали повече от 10 години от разтурянето на опозиционния Български земеделски народен съюз „ Никола Петков “ Държавна сигурност не е изпускала от очи земеделците лагеристи.

Държавна сигурност е подчертала, че преди на бъдат освободени лагеристите николапетковисти е трябвало да се набележат подобаващи за вербовка.

Разпоредено е незабавно след освобождението на лагеристите от групите на земеделските водачи николапетковисти, Земеделския юношески съюз на Петър Сърбински и някогашни народни представители или претенденти за депутати началници от оперативния състав на Държавна сигурност по места да стартират открити срещи с тях за да ги компрометират и да основат усещане, че са сътрудници на Държавна сигурност.

„ Да се пускат клюки посредством тестваната агентура за ония водачи на Никола Петков, които си остават върли врагове, че са сътрудници на Държавна сигурност, като им се пуснат и други компрометиращи клюки “, е друго напътствие, посочено в напътствията.

Документът е включен в сборника „ Държавна сигурност и лагерът „ Белене “, издание на Комисията по досиетата, 2023 година

 ds-TVO-verbuvane_001.jpg

 ds-TVO-verbuvane_002.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР