От следващия месец в Европейския съюз влизат в сила нови

...
От следващия месец в Европейския съюз влизат в сила нови
Коментари Харесай

ЕС прие законодателния акт за изкуствения интелект

От идващия месец в Европейския съюз влизат в действие нови правила, касаещи изкуствения разсъдък (ИИ) и неговата приложимост, като това стана допустимо, откакто страните от Общността утвърдиха договорка, която бе в началото контрактувана през декември, съобщи Ройтерс. 

Така Европейски Съюз слага пример на световно равнище, отбелязва осведомителната организация. Това е по този начин, тъй като законът за ИИ е по-всеобхватен от по-либералния метод в Съединени американски щати, до момента в който ограниченията в Китай имат за цел да поддържат обществена непоклатимост и държавен надзор.

Законодателният акт за изкуствения разсъдък (AI Act) има за цел да направи потреблението на ИИ в Европейския съюз по-безопасно и се основава на предложение, направено от Европейската комисия през 2021 година През март Европейският парламент одобри нормативната уредба.

В наредбите се регламентира, че системите с изкуствен интелект ще бъдат категоризирани в разнообразни рискови групи в бъдеще. Колкото по-високи са евентуалните опасности на обещано приложение, толкоз по-високи ще бъдат условията.

Например системите с изкуствен интелект, които се смятат за изключително рискови и се употребяват в сериозни инфраструктури или в секторите на образованието и опазването на здравето, ще би трябвало да дават отговор на строги условия.

Такива се явяват спазването на законодателството на Европейски Съюз в региона на авторското право и издание на в детайли резюме на наличието, употребявано за образование на модела. Моделите на по-мощните системи за ИИ с общо предопределение, които биха могли да породят систематични опасности, ще бъдат подложени на спомагателни условия, в това число осъществяване на оценка на модела, оценяване и ограничение на систематичните опасности и докладване за произшествия.

Определени приложения за изкуствен интелект, които нарушават полезностите на Европейски Съюз, са изцяло неразрешени. Това включва познатите в Китай оценката на общественото държание, известна още като " обществено оценяване ".

Предвижда се на национално ниво ще бъдат основани регулаторни лаборатории и ще се организират изпитвания в действителни условия, които би трябвало да бъдат налични за МСП и започващите предприятия, за да се създаде и образова реформаторски ИИ преди стартирането му на пазара.

Междувременно на виртуална двудневна среща започваща през днешния ден, на която хазаин е Южна Корея, се чака да се обсъдят евентуалните опасности от ИИ, само че също и методите за поощряване на изгодите и нововъведенията от него.

Срещата на високо ниво за изкуствен интелект в Сеул е продължение на встъпителната среща на върха за сигурността на изкуствения разсъдък през ноември в Блечли Парк във Англия, където участващите страни се съгласиха да работят дружно, с цел да овладеят евентуално " пагубните " опасности, подбудени от " галопиращия " прогрес в изкуствения разсъдък, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР