Според NPR Скарлет Йохансон е обвинила OpenAI, че незаконно е

...
Според NPR Скарлет Йохансон е обвинила OpenAI, че незаконно е
Коментари Харесай

Скандалът с OpenAI се разгаря: Скарлет Йохансон обвини OpenAI в незаконното използване на нейния глас

Според NPR Скарлет Йохансон е обвинила OpenAI, че нелегално е употребила нейния глас за нов AI помощник. Актрисата твърди, че през септември 2023 година основният изпълнителен шеф на компанията Сам Алтман я е помолил да лицензира гласа си за продукта, само че тя е отказала. Въпреки това OpenAI показа гласов ИИ, който звучи поразително близо до гласа на Йохансон.

Йохансон твърди, че през септември 2023 година Алтман я помолил за позволение да употребява гласа ѝ, само че тя „ след дълъг размисъл и по персонални аргументи отказала предлагането “. Тя обаче твърди, че Алтман още веднъж се е свързал с нейния сътрудник два дни преди оповестяването на GPT-4o, само че представянето на продукта се е състояло, преди даже да съумеят да обсъдят предлагането.

Актрисата е била шокирана да открие, че гласовият изкуствен интелект, който звучи съвсем идентично с нейния глас, към този момент е бил необятно наличен, без нейното единодушие. Тя съобщи:

„ Бях шокирана, ядосана и не можех да допускам, че господин Алтман ще употребява глас, който звучи толкоз злокобно сходно на моя, че даже околните ми другари и представители на медиите не могат да създадат разлика “.

Чрез своите юристи Скарлет Йохансон е поискала от OpenAI да показа в детайли процеса на основаване на гласа „ Sky “, който съгласно нея поразително наподобява на нейния. Актрисата счита, че изпълнителният шеф на OpenAI Сам Алтман, въодушевен от кино лентата „ Тя “ на Спайк Джонзи, съзнателно е предизвикал сравняването на новия глас с нейния, което тя възприема като изменничество.

От своя страна OpenAI отхвърля да е употребила гласа на Йохансон и твърди, че за гласа на „ Скай “ (Skye) е употребена друга актриса. Компанията краткотрайно прекрати потреблението на този глас и се извини на Йохансон за неналичието на връзка.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР