Филмът Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос, една от най-любопитните

...
Филмът Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос, една от най-любопитните
Коментари Харесай

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива Синелибри 2023

Филмът „ Клети създания “ на режисьора Йоргос Лантимос, една от най-любопитните ленти на годината, смело комбиниране от научна фантастика, халюцинационен романс и викторианска приказка за себеоткриването и израстването, ще ознаменува началото на Международния кино-литературен фестивал Синелибри! Главната роля е поверена на умопомрачително надарената Ема Стоун, партнират ѝ Уилям Дефо, Марк Ръфало, Рами Юсеф и Маргарет Куоли.

Празничната гала по разкриване на Синелибри ще се състои на 6 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния замък на културата. Маестро Живко Петров, един от най-големите български джаз музиканти, ще изсвири ноктюрно от Шопен, оп. 9, №2  в ми бемол мажор - алегоричен старт на деветото издание на фестивала. Зрелищна анимация, дело на Компот Колектив, които са създатели и на видеошапката на фестивала тази година, ще съпровожда музикалното осъществяване, пренасяйки фена в света на книгите и киното с акцент върху метаморфозите на литературните герои и сюжети на огромния екран.

Копродукция на Съединени американски щати, Ирландия и Англия и безспорно един от най-нетърпеливо предстоящите филми тази година, „ Клети създания “ на киновизионера Йоргос Лантимос („ Омарът “, „ Фаворитката “) е самобитен постмодерен прочит на историята за доктор Франкенщайн и неговото страшилище. Сценарият на Тони Макнамара е акомодация на едноименния разказ от 1992 година на огромния шотландски актьор Алистър Грей - създател на творби в жанра научна фантастика, преплитащи реален и халюцинационен сюжет и възприемани като забележителна сплав от фикция, ирония, осведоменост и обществен коментар. Филмът е част от конкурсната стратегия на 80-ото издание на кинофестивала във Венеция.

Синелибри 2023 ще се организира сред  6 и 29 октомври в София и още шест български града под мотото „ Метаморфози “ по случай 140 години от рождението на Франц Кафка. Програмата дава обещание десетки блестящи национални и международни министър председатели, трескаво дискутирани в киносредите по света и у нас. Внушително е жанрово-стилистичното и тематично многообразие на плануваните филми, обичайно разпределени в няколко секции. Предстои да бъдат оповестени всички кино-литературни събития, галавечери и специфични посетители, в това число представителите на журито, които ще отличат най-хубавите конкурсни заглавия.

Билетите за откриването и извънредната прожекция на „ Клети създания “ са на early bird цена 14 лева до 1 септември в това число, а след 1 септември ще се продават на цени от 16, 17 и 18 лева Вече може да си набавите билети отсам.

„ Клети създания “  се популяризира от „ Форум Филм България “. Филмът не е подобаващ за фенове на възраст под 16 години. Прилагаме постер, филмов откъс и подбрани фрагменти. Филмът ще има единствено едно лъчение в България през 2023 година! Официалната премиера на „ Клети създания “ в кината ще бъде през януари 2024 година

Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Столична община, ИА „ Национален кино център ", Национален фонд „ Култура ", Община Пловдив, Фонд „ Култура " на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „ Захарий Княжески ", Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 година Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура " по стратегия „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ".

Програмата се реализира в съдействие с голям брой сътрудници и съидейници, които следва да обявим.

Официален уеб страница: www.cinelibri.com

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР