Фигурата на Делян Пеевски – политик от ДПС, бизнесмен и

...
Фигурата на Делян Пеевски – политик от ДПС, бизнесмен и
Коментари Харесай

Делян Пеевски стана оръжие във войната между Румен Радев и Бойко Борисов

Фигурата на Делян Пеевски – политик от Движение за права и свободи, предприемач и медиен магнат, участва трайно в публичното схващане от 2013 година насам. Тогава тандемът БСП-ДПС насмалко да му подари вътрешната сигурност на страната, като го избра за началник на ДАНС. Масовото гражданско отвращение обаче възпря назначението. Но около неестествено бързия му напредък във властта българите схванаха, че той е един от най-влиятелните хора в страната.
За Пеевски постоянно и намерено започнаха да приказват през последните няколко години и другите политици, освен това от най-високите ешелони на властта. За разлика от протестиращите жители обаче, които виждат в него въплъщение на статуквото в България, сътрудниците му по специалност употребяват неговото име на първо място, с цел да уреждат персоналните си сметки един с различен. Както вършат години наред във войната между тях президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов.
Да си напомним един от първите съществени конфликти сред двамата. В началото на 2018 година Борисов косвено нападна президента посредством началника на кабинета му Иво Христов – някогашен публицист, за който министър председателят съобщи, че е работил за „ малкия екран на Пеевски”. Радев скочи като жилнат и настоя министър председателят да отговори на няколко въпроса: „ Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес ползи с Пеевски? Продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на господин Пеевски?” Здраво сърдит, че го обвързват с депутата от Движение за права и свободи, Борисов отвърна със свои въпроси: „ Колко костват изборите на президента Радев, по какъв начин се контракти с Движение за права и свободи за поддръжката, с Делян Пеевски ли го е направил?” Битката към него провокира и самия Пеевски да се обади – нещо, което прави извънредно рядко. Депутатът предприемач разгласи дефинира като неистина всичко, което се сподели по негов адрес, и снизходително посъветва двамата държавници да си вземат решение проблемите „ като огромни момчета”. Както Радев, по този начин и Борисов обаче бяха усетили, че името на Пеевски е станало мощно политическо оръжие в общество, сензитивно настроено към скришното въздействие на Движение за права и свободи.
В средата на 2020 година, откакто Радев го провокира с лозунга „ Мутри – вън!”, Борисов беше този, който замеси президента с политика от Догановата партия. Премиерът преди малко беше отстранил трима министри от държавното управление. Формалният претекст беше да бъдат опровергани "внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в директна взаимозависимост от Движение за права и свободи и Делян Пеевски”, както оповестиха от ръководещата партия. Неофициално – с цел да се умилостиви растящото голям брой по улиците, което настояваше за оставката на кабинета. Стреснат, че работата може да отиде към служебно държавно управление, назначено от президента, Борисов се втурна в гневна превантивна офанзива: „ Служебно държавно управление – парадокс. Тогава ще се подмени митингът с наш митинг поради този президент, неузрял.... Шиши му реди кабинета, само че нямаше митинг, Христо Иванов не излезе да каже – но по какъв начин Шиши подреди на Радев служебното държавно управление, а сочи моите министри, които са постигнали безпределно положителни резултати.” Държавният глава побърза да отвърне в същия дух: „ Аз нито познавам този Шиши, нито Доган, нито Божков. Друг е давал – в тази ситуация министър председателят, големи публични поръчки за милиарди на Шиши, различен е пушил пури, различен е раздавал банки.” От партията на Доган в това време ехидно установяваха, че „ поради неговите качества на добър предприемач, той (Пеевски – бел.ред.) ще работи с всички кабинети.”
Същият сюжет се разигра и в този момент – при започване на 2021 година, когато медиите се разшумяха към изказванията на Движение за права и свободи, че няма да поддържа Радев за втори мандат. В коментара си президентът индиректно удостовери основната роля на Пеевски в придвижването: „ Логично е партията на господин Пеевски да поддържа Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече, господин Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференция на Движение за права и свободи.” Премиерът толкоз се стресира, че направи нещо удивително пошло – обстойно и нашироко приказва за Движение за права и свободи, Ердоган и Турция посред брифинг на здравните управляващи за ситуацията с пандемията. Нищо ново не сподели – с Пеевски не се виждал от години, с Движение за права и свободи нямал нищо общо, а Радев упрекна, че разиграва етническата карта и замесва турския държавен глава във „ вътрешномахленски спор”. Резкият и просташки метод, по който работи обаче, демонстрира какъв брой уязвен се усеща, когато го обвържат с близкия до Доган народен представител. За отбелязване е, че Движение за права и свободи продължава да се забавлява с сходни обстановки. "Ние не предвиждаме разлъка с никой, тъй като нашата партия и нашият електорат си харесваме господин Пеевски. Ако зависи от партията, няма да има такава разлъка ", разгласи съпартиецът му Йордан Цонев.
Тези от време на време повтарящи се конфликти безспорно са представление за публиката. Но не ни разкриват нищо по въпросите, които вълнуват хората у нас: каква е ролята на Делян Пеевски в българския политически живот? Докъде се простира неговото въздействие в бизнеса и в правосъдната власт? Толкова основно ли място заема, с цел да го назовава Радев „ ортак” на премиера, а Борисов да приказва, че Пеевски е определил служебния кабинет на президента?
Сами по себе си, сходни приказки нямат стойност. Ето, президентът загатва от години, че държавното управление на ГЕРБ работи в интерес на депутата от Движение за права и свободи. Разликата е, че през 2018 година се задоволяваше да задава въпроси на Борисов за връзките му с придвижването и Пеевски. А през 2021 година към този момент приказва за тези връзки като самоочевидни обстоятелства – и в никакъв случай не навлиза в елементи. По същия метод работи и министър председателят. Пеевски е наредил служебното държавно управление от 2017 година, разгласи изрично Борисов. Кога и по какъв метод – за това министър председателят си мълчи.
Като е толкоз мощен и всемогъщ Пеевски, дано Радев и Борисов да кажат всичко, което знаят за него. А не да го употребяват като камък, който мятат един по различен в битка за по-висока известност. От това изгода за обществеността няма.

Людмил Илиев, "Сега "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР