ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Докога ще се обезценява еврото?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
След съветската инвазия в Украйна през февруари еврото се намали доста по отношение на $. А напоследък падна и под психическото равнище на паритета по отношение на щатската валута.

Стойността на общата европейска валута падна под 0,99 щатски $ за първи път от близо 20 години насам. В понеделник сутринта (05.09.2022 г.) еврото на моменти се разменяше за едвам 0,9878 щатски $, след което леко се възвърне. Това е най-ниското му равнище от декември 2002 година насам.

Европейската централна банка (ЕЦБ) дефинира референтен курс за 1 евро от 0,9920 $. Това значи, че доларът коства 1,0081 евро.

Защо еврото поевтиня?

Влошаването на вероятностите пред еврозоната в условия на възходящи цени на природния газ и опасенията, че Русия ще спре дефинитивно газовите доставки, натискат надолу цената на единната валута. Твърде сериозната взаимозависимост на огромни стопански системи като немската и италианската от съветския газ също разтревожи вложителите. Икономистите предвиждат доста по-бърза и мъчителна криза в еврозоната, в сравнение с в Съединени американски щати.

Към всичко това се прибавя и разликата в лихвените проценти от двете страни на океана. Федералният запас подвигна по-агресивно лихвените проценти, с цел да пребори инфлацията. Американските парични регулатори ги покачиха общо с 225 базисни пункта от март насам, до момента в който ЕЦБ ги е вдигнала едвам с 50 базисни пункта. Парите отиват там, където има по-висока рентабилност, тъй че сега щатският $ се възползва от обичайна си прелест като несъмнено леговище във време на рецесия.

Какво съставлява паритетът евро-долар?

Паритетът значи, че един $ коства едно евро. Това е психически предел със мощен символизъм за участниците на пазара. Паритетът постоянно е и точка на опозиция, където биковете и мечките - пазарните участници, които залагат надлежно за покачване и намаляване на цената на дадена валута - се срещат, с цел да дефинират бъдещия ѝ тренд. През предишния месец еврото към този момент се беше сринало към паритет, само че след това за малко съумя да се увеличи.

Как по-слабата валута се отразява на потребителите?

Понижаването на еврото ще натовари европейските семейства и предприятия, които така и така изпитват усложнения поради рекордната инфлация. По-слабата валута би оскъпила вноса, за който се заплаща най-вече в долари. Ако вносните артикули са първични материали или междинни артикули, по-високите им стойности може да усилят в допълнение крайните цени. В естествени времена слабото евро може и да бъде добра вест за стопанските системи, които разчитат на износа, да вземем за пример като немската. Така се подтиква износът, който е главно в долари и поевтинява. Настоящите времена обаче не са естествени поради проблемите международните вериги за доставки, глобите и войната в Украйна.

Докъде може да падне единната валута?

Залозите, че еврото ще падне още повече под паритета, набъбнаха с утежняването на енергийната рецесия в Европа. Американската капиталова банка Морган Стенли чака европейската валута да падне до 0,97 за $ още преди края на това тримесечие. Опитът на Европейски Съюз да понижи зависимостта си от съветския петрол и газ докара до по-високи разноски за сила. " Рязкото повишаване на цените на вноса на енергийни артикули се отразява отрицателно за еврото, а краткосрочните ни прогнози до септември не престават да сочат, че еврото ще се движи към паритета към $ ", счита Джордж Саравелос, началник на отдела за валутни проучвания на Дойче банк.

Какво значи по-слабото евро за ЕЦБ?

Слабото евро и покачването на цените усилват провокациите пред Европейската централна банка. Институцията, основана във Франкфурт, е подложена на критика, че е закъсняла с повишението на лихвите. Положението на ЕЦБ, която има мандат да овладява инфлацията, се усложнява и от обстоятелството, че еврото отслабна освен по отношение на $, само че и по отношение на други валути като швейцарския франк и японската йена. Понижаването на цената му беше един от факторите, които накараха Централната банка да усили лихвения % с 50 базисни пункта през юли. Този четвъртък (08.09.2022 г.) управителният съвет на ЕЦБ се събира още веднъж, с цел да разиска ново повдигане на лихвения %.

Автор: Ашутош Пандей
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР