ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Хиляди руски войници до украинската граница: готви ли се Путин за инвазия?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.

От седмици Западът е угрижен поради засиленото съветско военно наличие покрай украинската граница, където поражда огромен боен лагер. Наблюдателите се питат: дали Путин се готви да навлезе в Украйна?

Всичко стартира с няколко фотоси в обществените мрежи: на тях се виждаха бронирани коли, натоварени на ж.п.-композиции, пътуващи в западна посока. После се появиха сателитни фотоси, които демонстрират съветски боен склад на няколко часа път от украинската граница. Всичко това подсети за пролетта на 2021, когато съветски танкове прекосиха цялата страна, пътувайки към украинската граница. Малко по-късно опасността изглеждаше преодоляна.

Сега играта като че ли се повтаря - само че напрежението е много по-високо. Най-проблематичното е, че НАТО и Русия публично към този момент не си приказват непосредствено. В началото на октомври Алиансът иззе акредитациите на осем съветски дипломати и понижи на половина съветското посланичество в НАТО. Въпросните лица са работели за съветските секрети служби, обясниха тогава от НАТО. В отговор на това Русия напълно приключи задачата си в НАТО и на собствен ред закри военната задача на НАТО в Москва.

" Путин маркира с червени линии границите на съветските ползи "



Александър Баунов от Центъра " Карнеги " в Москва вижда смяна в досегашната тактика на Кремъл. " С помощта на военна мощ и военна ескалация Путин желае да покаже, че е безсмислено да се оказва напън върху Русия ", споделя той. Според Баунов, Кремъл не е към този момент насочен към взаимни отстъпки, а маркира с червени линии границите на съветските ползи " както географски, по този начин и виртуално ".

Путин в последно време постоянно употребява израза " червени линии ". Тези дни той предизвести НАТО да не прекрачва " алените линии " и изясни какво тъкмо има поради: " Става дума на първо място за закани, които биха могли да произтекат от тези територии. Ако на територията на Украйна се появи някаква въоръжена система, неин изстрел ще доближи Москва след седем до 10 минути ". Путин добави, че тогава Русия ще би трябвало да реагира. Още преди този момент изявление съветският президент на няколко пъти беше подлагал на критика американските системи за противоракетна защита в Полша и Румъния.

Ето, че в този момент Путин упорства за диалози със Запада. Русия желала " надеждни и дълготрайни гаранции за сигурността си ". По време на гала в Кремъл Путин сподели и това, че Русия ще упорства за съглашения, които " изключват опцията за всевъзможни по-нататъшни стъпки на НАТО на изток, както и разполагането на оръжейни системи, които основават заплаха за Русия заради огромната си непосредственост до наша територия ".

Кремъл гледа на страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, измежду които и Украйна, като на част от съветската сфера на въздействие. В свое есе, озаглавено " За историческото единение на руснаците и украинците ", оповестено от Путин през лятото, на украинците де факто се отхвърля тяхната лична еднаквост, както и правото на независима страна. В Украйна одобриха с огромна паника въпросните тези.

Украинският парламент е записал в конституцията на страната задачата за присъединение към НАТО, а в голям брой публични допитвания се открива съществуването на релативно болшинство в интерес на сходна стъпка.

Русия упорства украинското държавно управление да води директни договаряния с водачите на самообявилите се Донецка и Луганска национални републики. Но защото те са директно подвластни от Москва, украинската страна не вижда необикновен смисъл от сходни диалози. Украйна не вижда смисъл и от споразуменията Минск-1 и Минск-2: Русия упорства Киев да съблюдава разпоредбите, които тогавашният украински президент Порошенко подписа през 2015 под сериозен боен напън, в това число и от страна на скрито съветско военно присъединяване - от позиция на днешното украинско държавно управление обаче тези правила крият заплаха за суверенитета на страната.

Повишен риск от нова война?

Смята ли Русия да навлезе в Украйна? Александър Баунов от Центъра " Карнеги " споделя: " Постигането на тези цели по директен и боен метод е скъпо и мъчно - Путин е наясно с това. Защото една инвазия в Украйна няма да се употребява с огромна социална поддръжка ". Освен това Путин би трябвало тогава да се откаже от мита, че Русия няма нищо общо с войната в Източна Украйна. Въпреки това, съгласно специалиста, сегашната обстановка крие рискове: " Има нараснал риск замразеният спор още веднъж да прерасне в гореща война ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР