9 дни остават до изборите за Европейски парламент и Народно

...
9 дни остават до изборите за Европейски парламент и Народно
Коментари Харесай

Ще има по 4 кутии в изборните помещения

9 дни остават до изборите за Европейски парламент и Народно заседание. Вече са изпратени 195 машини в страната с конфигурирана демо версия. Предстои да стартира и образованието на секционните изборни комисии.
Прочетете още
И защото това е първият път, в който имаме смесено гласоподаване на избор " 2 в 1 ", и кутиите в изборните пространства ще са общо 4.

Изготвени са към този момент методическите инструкции, които ще бъдат изпратени на Районните изборни комисии в страната. Предстои да стартира образованието на секционните изборни комисии. За първи път в изборните пространства ще бъдат ситуирани и 4 кутии, в които гласоподавателите да пускат гласовете си от хартия или машина за двата типа избори. Също по този начин от ЦИК показаха, че към този момент стартират да текат значими периоди за хората, които желаят да гласоподават по сегашен адрес, само че ето и още от управлението на ЦИК.

По две кутии за хартиените и машинните бюлетини за двата типа избор ще има в над 9300 секции в страната.

" Така изисква Изборният кодекс. Всяка една хартиена бюлетина в кутия за гласоподаване с хартиени бюлетини, надлежно за Народно събрание и за Екологичен потенциал, и всяка една отпечатана от машината машинна бюлетина, надлежно в кутията за Народно заседание и Европейски парламент ", изясни Росица Матева, зам.-председател и представител на ЦИК.

Изискването сварва някои администрации неподготвени. В община Монтана, да вземем за пример, сега са налични доста по-малко от нужните 256 кутии.

" В момента имаме 160 такива кутии от минали избори, поръчали сме още 130, тъй че да бъдат обезпечени всяка една от тези 64 секции, в които ще се организира машинно и хартиено гласоподаване. Драма няма. Избирателите да бъдат спокойни, че ще бъде регистриран техният избор по отговарящ метод ", сподели Красимир Иванов, дирекция „ Административно правно и осведомително обслужване “ в Монтана.

" Осигурени са нужните кутии, не мисля, че секционните изборни комисии ще имат проблем ", съобщи Калоян Сухоруков от РИК-Пловдив.

Предстои среща на ЦИК с районните изборни комисии за методическите инструкции за гласоподаване в страната защо да се внимава в изборните денонощно.

" По какъвто и метод да се откри резултатът, не е съдбовно, доста постоянно комисиите подценяват такива инструкции кое първо да броят ", акцентира Калоян Сухоруков.

" Действително, за първи път ще се създават избори, в които ще се гласоподава с преференции и в двата типа избори и ще се обработват двойно повече цифри ", разясни Росица Матева.

От ЦИК припомнят и че ще гласуваме с цветни бюлетини, тази за Европейски парламент ще е със синьо, а тази за Народно събрание - със зелено. Още една разлика има и при машинните бюлетини - тази за Народно заседание е по-дълга от бюлетината за Европейски парламент.

До събота гласоподавателите, които желаят да гласоподават по сегашен адрес, както и с преносима секция, би трябвало да подадат заявление в общинската администрация. Затова е направена организация в почивните дни да има дежурни, които да одобряват документите им. В 769 секции в 60 страни ще може да се гласоподава на тези избори. В 389 от тях изборите ще са и за народен, и за европейски парламент. В останалите ще се гласоподава единствено за Народно заседание. В 245 от секциите зад граница ще има машинно гласоподаване. Предстои да се попълнят и съставите на ЦИК-овете зад граница. Това би трябвало да стане до 27 май.

От ЦИК още веднъж приканиха гласоподавателите, които избират да гласоподават с хартиена бюлетина, да маркират първо номера на партията или обединението, и чак по-късно кръгчето с преференциите, защото на предходните избори всеобщо се е отбелязвала единствено преференция и това прави бюлетината невалидна. При гласуването с машина няма алтернатива за неточност, съобщи Българска национална телевизия. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР