Израелските власти са иззели камера и оборудване на агенция Асошиейтед

...
Израелските власти са иззели камера и оборудване на агенция Асошиейтед
Коментари Харесай

Израелските власти са иззели оборудването на новинарска агенция и са прекъснали живо излъчване от Газа

Израелските управляващи са иззели камера и съоръжение на организация Асошиейтед прес в южната част на Израел, обвинявайки американската новинарска организация, че е нарушила новия медиен закон, предоставяйки изображения на катарската телевизия „ Ал Джазира “, съобщи АП.

Сателитният канал е измежду хилядите клиенти на АП, които получават фрагменти онлайн от нея. Американската организация заяви, че осъжда решението.

Законът, признат предишния месец от израелския парламент, разрешава на държавното управление да подрежда на задграничните медии краткотрайно да стопират работа на територията на страната при положение на опасност за националната й сигурност.

Министерството на връзките на Израел, представено от Ройтерс, изясни в публично изказване, че оборудването е иззето в град Сдерот. То съобщи, че АП е била предизвестена предходната седмица, че е неразрешено да дава материали на „ Ал Джазира “, само че организацията все пак траяла да го прави.

„ Конфискуваната камера нелегално е излъчвала онлайн за „ Ал Джазира “ от северната част на линията Газа, в това число активността на Израелските сили за защита, и по този начин е заплашвала сигурността на нашите бойци “, съобщи министерството.

„ Асошиейтед прес осъжда по най-категоричен метод дейностите на израелското държавно управление да затвори нашата дългогодишна емисия онлайн, показваща аспект към Газа, и да конфискува оборудването ни “, сподели Лорън Ийстън, вицепрезидент на организацията за корпоративните връзки. „ Спирането не се основаваше на наличието на емисията, а е по-скоро корист от страна на израелското държавно управление с новия закон за задграничните телевизионни оператори. Ние призоваваме израелските управляващи да върнат оборудването и да ни разрешат неотложно да възстановим нашата емисия онлайн, с цел да продължим да предоставяме  значимо образно наличие на хиляди медии по целия свят “, добави тя.

При идването си през днешния ден в Сдерот, с цел да конфискуват техниката, чиновниците на израеското министерство на връзките са връчили на екипа на АП подписан от министъра на връзките Шломо Кархи лист хартия, на който пишело, че организацията нарушава закона за задграничните телевизионни оператори.

АП твърди, че е спазила разпоредбите за военна цензура, които не разрешават излъчването на детайлности като придвижване на войски, което може да заплаши бойците. Агенцията сподели, че фрагментите онлайн нормално демонстрират пушек, издигащ се над Газа.

В началото на май Израел забрани активността на своя територия на катарската „ Ал Джазира “, базирайки се на опасения за националната сигурност и сподели, че възбраната остава в действие, до момента в който войната в Газа продължава. Катарският ефирен канал разкритикува този ход, като назова „ рискова и нелепа неистина “ обвиняването, че заплашва израелската сигурност.

Представителите на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху и министерството на връзките не дадоха отговор незабавно на настояванията за коментар.

Израелският опозиционен водач Яир Лапид назова този ход " акт на полуда ". " Това не е „ Ал Джазира “. Това е американски новинарски канал. Това държавно управление работи по този начин, като че ли е решило непременно да подсигурява, че Израел ще бъде отбягван по целия свят “, съобщи той.

Палестинската екстремистка организация „ Хамас “ съобщи, че решението за конфискация на Израел е „ следващият случаен и потъпкващ свободата на медиите акт “.

Белият дом съобщи, че случаят „ провокира угриженост “. Прессекретарят на американското президентство Карин Жан-Пиер сподели, че американските управляващи ще прегледат обстановката и че имат вяра, че публицистите имат право да си правят работата. Тя съобщи, че Съединени американски щати ще се свържат директно с Израел, с цел да го призоват да анулира решението за конфискуване на съоръжение на АП.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР