ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Перспективите на новата Четворка срещу AUKUS

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Докато Съединените щати, Обединеното кралство и Австралия минават към образуване на новата стратегическа отбранителна група AUKUS, се появиха разнообразни отчети за контрапункт от „ нова четворка “, ръководена от Китай и включваща още Иран, Пакистан и Русия, написа гл. ас. доктор Иво Цеков за Съвет за стопански и дипломатически връзки.

Предстоящото приемане на Иран в Шанхайската организация за съдействие (ШОС) и проектите на четирите страни да си сътрудничат за рецесията в Афганистан и по военноморските учения на Русия-Китай-Иран са образци за някои от геополитическите събития, подхранващи сходни спекулации.

Пекин към този момент има трайни и мощни връзки с Исламабад, до момента в който връзките с Москва и Техеран станаха доста по-близки, откакто и двете страни бяха обект на акциите за наказания, ръководени от Съединени американски щати. И четирите столици имат разнообразни недоволства и несъгласия – някои по-силни от други – с това, което може свободно да се назова „ Запад “.

Обаче разочарованието от Запада единствено по себе си не съставлява база за стратегическо обединение на ползите. Вземете Русия и Китай, да вземем за пример. Въпреки високото равнище на връзките сред президентите Си Дзинпин и Владимир Путин, доверието е безапелационен въпрос. Русия има продължителни терзания по отношение на крайните цели на Китай в съветския Далечен Изток, Арктика и Централна Азия.

Нито една от страните не се е подкрепяла категорично и взаимно по трънливите въпроси надлежно за Крим/Източна Украйна и Южнокитайско море.

Нещо повече, двете страни нерядко интензивно подкопават стратегическата позиция на другата, постоянно за комерсиална полза. Работейки с Индия, Русия се пробва да продаде свръхзвуковата крилата ракета BrahMos на конкурентни кандидати за Южнокитайско море, по-специално – Филипините.

Китайските компании са на челно място в опит да разработят плана на президента Реджеп Ердоган за канала в Истанбул, който може доста да разшири наличието на НАТО в Черно море за отегчение на Москва.

Други стратегически възли на различната четворка също не са изключително мощни. Въпреки че и двамата поддържат президента Башар Асад, Русия и Иран гневно се конкурират в Сирия. За да избегнат ненужното раздразнение на Вашингтон, се оказва оправдано и Русия, и Китай от време на време да хвърлят Иран на милостта на Вашингтон. За отчаяние на Техеран, нито една от двете страни не е продала оръжия на Иран, макар приключването на съответното оръжейно ембарго на Организация на обединените нации през 2020 година

Новата подводническа рецесия извади на повърхността остарели проблеми

Съединени американски щати, Англия и Австралия обявиха в сряда, че ще открият партньорство за сигурност за Индо-Тихоокеанския район, което ще включва подкрепяне на Канбера да придобие атомни подводници, защото китайското въздействие върху района нараства.

В рамките на партньорството, оповестено от президента Джо Байдън, английския министър председател Борис Джонсън и австралийския министър председател Скот Морисън, Съединени американски щати и Англия ще дават на Австралия технологията и опциите за разполагане на подводници с нуклеарна сила.

Пактът, прочут като AUKUS, ще обгръща и изкуствения разсъдък, кибер и квантовите технологии.

Това е най огромното отбранително партньорство сред страните от десетилетия, споделят анализатори. Пактът значи, че Австралия е разтрогнала договорка от 31 милиарда евро, която подписала с Франция през 2016 година, с цел да построи 12 подводници. Освен това, страната ще стане едвам втората страна в света със лични нуклеарни подводници без да има нуклеарен боеприпас.

В тристранно виртуално известие водачите подчертаха, че Австралия няма да употребява нуклеарни оръжия, а нуклеарни двигателни системи, с цел да се защищити от закани.

Ядрените подводници имат по-голяма скорост, могат да останат под вода по-дълго и могат да носят по-тежки товари от стандартните подводници. В момента единствено шест страни имат нуклеарни подводници, петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и САЩ) и Индия. Съединени американски щати ще доставят мощно обогатен уран на Австралия за зареждане на подводниците; Австралия се съгласи да не създава мощно обогатен уран. Всички военноморски реактори на Съединени американски щати са реактори с вода под налягане (PWR). Разработена от Rolls-Royce, PWR3 е нова система, основана на американски дизайн, само че употребяваща реакторна технология във Англия.

Договорът за неразпространение на нуклеарни оръжия разрешава на страните, които не имат нуклеарно оръжие, да създават високообогатен уран за гориво за военноморски реактори. Възможно е обаче да се употребява нискообогатен уран като военноморско гориво (концентрация под 6% за най-новите френски нуклеарни подводници). Така че съглашението за прекачване на технология/гориво за нуклеарни подводници на Съединени американски щати е подложено на критика от някои като акт на разпространяване на нуклеарна техника.

В „ Бюлетин на атомните учени “ ученият Себастиен Филип подлага на критика контракта и написа, че „ в този момент можем да чакаме разпространяването на доста сензитивна военна нуклеарна технология през идващите години, с безусловно тонове нови нуклеарни материали под разхлабени или никакви интернационалните гаранции “.

Съединените щати и техните съдружници търсят способи да противодействат на възходящата мощност и въздействие на Китай, по-специално увеличението на военните благоприятни условия, натиска върху Тайван и разполагането на сили в оспорваното Южнокитайско море. Тримата водачи не загатнаха Китай и висши чиновници от администрацията на Байдън споделиха, че партньорството няма за цел да противодейства на Пекин. Китайското посолство в Съединени американски щати реагира, като съобщи, че страните „ не би трябвало да построяват изключващи блокове, ориентирани или увреждащи ползите на трети страни “. „ По-специално те би трябвало да се отърсят от манталитета си от Студената война и идеологическите предубеждения “, се споделя в изказване.

Говорителят на външното министерство на Китай Джао Лидзиен съобщи: „ Съединени американски щати, Англия и Австралия вземат участие в съдействие в подводници с нуклеарен мотор, което съществено подкопава районния мир и непоклатимост, утежнява конкуренцията във въоръжаването и наранява интернационалните старания за неразпространение “, до момента в който китайското посолство във Вашингтон, упреква трите страни, че имат „ мислене и идеологически предубеждения от Студената война “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР