ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Не големината, а управлението определя живота на хората

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Филип Боев

Повод да пиша е текста на проф. Ивайло Дичев с под заглавие *Мaлкa cтрaнa, зaвиcимa - cпoкoйнo мoжe дa ce упрaвлявa oт гoтвaчки или мeниджъри.*

Докога ще се насажда, че сме дребна страна? Посочвам единствено няколко страни, които най-малко по един индикатор са по-малки от България-Дания съвсем 43 хиляди кв. км., Швейцария съвсем 42 хиляди кв. км., Австрия съвсем 84 хиляди кв. км., Нидерландия съвсем 42 хиляди кв. км., Белгия съвсем 30 хиляди кв. км., а по брой население те са съпоставими с нас. Кой би споделил, че са подвластни и умерено могат да се ръководят от готвачки или мениджъри? Не размера е значима, а качеството на ръководството. А от това и виталният стандарт на популацията.

По нататък се впечатлих от изказванието, че * че нови избори са злополука за всички *. Нима толкоз бързо се не помни, че Белгия беше в политическа рецесия година и половина? Нима в този момент не е време за подготовка на промени в изборната система и те да се гласоподават на изборите за президент? Сегашната система е посочила задоволително уродливи черти.

Прави усещане, че се бъркат понятията управител с бизнесмен, финансист с икономист и от политици и от публицисти. Нека погледнем исторически, че индивидът е почнал да се характеризира като човек, когато е почнал да употребява оръдия на труда въпреки и примитивни. Много по-късно са се появили сарафите, а у нас след 1989 година, те бяха първи. Кои са най-важните актуалните оръдия на труда - единствено средствата за произвеждане. Кой бранш основава средства за произвеждане - главно машиностроенето. От гореспоменатите страни всички създават средства за произвеждане. Какво машиностроене се сътвори през 30 години пазарна стопанска система, а какво машиностроене се ликвидира? ИТ технологиите сами не могат да произведат нищо без съчетани с машини. Гледаме по какъв начин софтуерно некомпетентни политици цъкат с език пред импортирани Н-та приложимост машини, изискващи обикновени команди, извършващи шумни интервенции, а те го възприемат като последна дума на науката и техниката.

Спомнете си по какъв начин се оправи Стефан Софиянски отпред на длъжностен кабинет в сложните години, когато 1 $ се разменяше за 3000 лв.. Човек кадърен, въпреки и без научни трофеи. Спомнете си и многото титулувани с научни трофеи политици какво демонстрираха, какво могат при доста по-малко сложни условия. Наистина ли имаме потребност от философи в изпълнителната власт? Като президент можахме да го преглътнем, само че в този момент за какво е належащо и като Министър ръководител?

Най-необходимото сега е да се приготви нова изборна система до президентските избори, която да се утвърди и да стартират промени по-късно. Но кой ще го направи това е въпросът? Партиите нямат никакъв интерес от мажоритарна система. Те в този момент умерено си живуркат и над прага от 1%. Затова и пораства броят им. Това може да свърши единствено предприемчив комитет, само че кой да го сътвори. Това е въпрос за 1 милион лв..

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР